Terhesség hétről-hétre: 27. hét

terhesség, magzat, fejlődés | Várandósnapló 2006 ;   InforMed | Sándor, K
Mama:

Üdvözöljük a harmadik trimeszterben. Ebben az időben valóban elkezd gyarapodni a súlya, és ez körülbelül a 36. hétig így lesz. Bár egyes kultúrákban ez másképpen látják, a terhesség alatti súlygyarapodás nem zsír, nem is egészségtelen, hanem inkább nagyon is szükséges az egészséges terhesség és baba számára.

A pluszsúly több helyen oszlik el. A terhesség elején valószínűleg észrevette, hogy a mellei megnőttek. A terhesség előtt az átlagos emlő súlya kb. 200 gramm, és terhesség alatt ez akár 800 is lehet. A súly egy része a testnedveket szaporítja (magzatvíz, a vér mennyisége). Ne feledje, hogy vérének térfogata a terhesség alatt 30-50 százalékkal is megnőhet. És ne feledkezzünk meg a babáról és a méhlepényről se! Ha mindehhez még hozzávesszük azt a néhány kiló anyai zsírtartalékot, akkor az átlagos súlygyarapodás 11-13 kg.

Az egészséges étkezés fontosabb, mint az, hány kilót híztunk. Vannak, akik többet – mert a terhesség kezdetén soványak voltak, vagy például az ikerterhességnél –, vannak, akik kevesebbet. A terhesség nem a fogyókúra időszaka. Még ha túlsúlyos lenne is, a fogyás árt a babának, mert az anya zsírtartalékainak elégetése során bizonyos, a kicsire káros toxinok szabadulhatnak fel.

Baba:

A kicsi bőre meglehetős ráncos, hiszen vízben lebeg. Ez a születés után néhány héttel múlik majd el, ha a baba kitölti a bőrét. Kinézni már majdnem pontosan úgy néz ki, mint majd a születésekor fog.

Már 900 gramm a súlya.

<< Előző hét Vissza a tartalomjegyzékhez Következő hét >>
| terhesség, magzat, fejlődés
2009-08-14 09:21:25
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop