Terhesség hétről-hétre: 31. hét

terhesség, magzat, fejlődés | Várandósnapló 2006 ;   InforMed | Sándor, K
Mama:

Megnő a hasa, és sajoghatnak a bordái, valamint a szeméremcsontja is, ahogy a baba egyre nagyobb lesz, és egyre jobban kitölti a rendelkezésére álló helyet. Bár nagyszerű dolog, hogy a kicsi szépen gyarapodik, a mamának számos kényelmetlenséget okoz.

Vannak nők, akiket gyakrabban kínoz a gyomorégés, mert a méh eltolja helyükből a belső szerveket, kevesebb helyet hagyva így a gyomornak és tartalmának. Ezt azzal lehet ellensúlyozni, hogy evés után egy ideig nem fekszik le a kismama. Vannak, akiknek az segít, ha kisebb adagokat esznek, de gyakrabban. Mielőtt bármilyen gyógyszert bevenne, még vény nélkül kaphatót is, beszélje meg a kérdést orvosával.

A terhesség alatti egyik leggyakoribb panasz a derék- és hátfájás. Ez a terhesség bármelyik szakában elkezdődhet, és akár a baba első életévének végéig is eltarthat. Lehet rajta enyhíteni helyes testtartással, mozgással és nyújtással. Ne felejtse el párját megkérni, hogy masszírozza meg a hátát és a derekát.

A terhes szervezet egy relaxin nevű hormont termel. Ez ernyeszti el a kismedencét, hogy lehetővé váljon a baba megszületése, de ugyanakkor ez okozza a kacsázó járást is. Ez csak átmeneti, és lehet, hogy most fáj, de még hálás lesz, amikor eljön a szülés ideje.

Sok nő a terhességnek még ezt a szakaszát is minden kellemetlenség nélkül éli meg, és ez nem jelenti azt, hogy a szervezete nem készül fel a szülésre. Lehet, hogy itt az eltérő fájdalomküszöbről van szó, vagy a sportolás és tevékenység más-más szintjéről, esetlen sok más tényezőről. Örüljön, ha ebbe a kategóriába esik.

Baba:

Ha a séta során, vagy egyszerűen csak úgy, ültében a kismama fullad, vagy nem kap levegőt, elfoghatja az aggodalom, hogy a baba veszélyben van. Ez nincs így. A kicsi a méhlepényből elegendő oxigénhez jut.

A baba szivárványhártyája már kitágul és összehúzódik a fényre. A bőr alatti fehér zsírpárnáknak köszönhetően a bőr színe már nem vörös, hanem rózsaszínű, a baba súlya körülbelül 1,5 kilogramm. A kézen a körmök elérhetik az ujjak végét.

Ikertippek:

Ekkorra az ikreknek körülbelül 10, a hármasikreknek pedig a 30 százaléka már megszületik, szemben az egyes terhességek egy százalékával.

<< Előző hét Vissza a tartalomjegyzékhez Következő hét >>
| terhesség, magzat, fejlődés
2009-08-14 09:22:10
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop