Terhesség hétről-hétre: 31. hét

terhesség, magzat, fejlődés | Várandósnapló 2006 ;   InforMed | Sándor, K
Mama:

Megnő a hasa, és sajoghatnak a bordái, valamint a szeméremcsontja is, ahogy a baba egyre nagyobb lesz, és egyre jobban kitölti a rendelkezésére álló helyet. Bár nagyszerű dolog, hogy a kicsi szépen gyarapodik, a mamának számos kényelmetlenséget okoz.

Vannak nők, akiket gyakrabban kínoz a gyomorégés, mert a méh eltolja helyükből a belső szerveket, kevesebb helyet hagyva így a gyomornak és tartalmának. Ezt azzal lehet ellensúlyozni, hogy evés után egy ideig nem fekszik le a kismama. Vannak, akiknek az segít, ha kisebb adagokat esznek, de gyakrabban. Mielőtt bármilyen gyógyszert bevenne, még vény nélkül kaphatót is, beszélje meg a kérdést orvosával.

A terhesség alatti egyik leggyakoribb panasz a derék- és hátfájás. Ez a terhesség bármelyik szakában elkezdődhet, és akár a baba első életévének végéig is eltarthat. Lehet rajta enyhíteni helyes testtartással, mozgással és nyújtással. Ne felejtse el párját megkérni, hogy masszírozza meg a hátát és a derekát.

A terhes szervezet egy relaxin nevű hormont termel. Ez ernyeszti el a kismedencét, hogy lehetővé váljon a baba megszületése, de ugyanakkor ez okozza a kacsázó járást is. Ez csak átmeneti, és lehet, hogy most fáj, de még hálás lesz, amikor eljön a szülés ideje.

Sok nő a terhességnek még ezt a szakaszát is minden kellemetlenség nélkül éli meg, és ez nem jelenti azt, hogy a szervezete nem készül fel a szülésre. Lehet, hogy itt az eltérő fájdalomküszöbről van szó, vagy a sportolás és tevékenység más-más szintjéről, esetlen sok más tényezőről. Örüljön, ha ebbe a kategóriába esik.

Baba:

Ha a séta során, vagy egyszerűen csak úgy, ültében a kismama fullad, vagy nem kap levegőt, elfoghatja az aggodalom, hogy a baba veszélyben van. Ez nincs így. A kicsi a méhlepényből elegendő oxigénhez jut.

A baba szivárványhártyája már kitágul és összehúzódik a fényre. A bőr alatti fehér zsírpárnáknak köszönhetően a bőr színe már nem vörös, hanem rózsaszínű, a baba súlya körülbelül 1,5 kilogramm. A kézen a körmök elérhetik az ujjak végét.

Ikertippek:

Ekkorra az ikreknek körülbelül 10, a hármasikreknek pedig a 30 százaléka már megszületik, szemben az egyes terhességek egy százalékával.

<< Előző hét Vissza a tartalomjegyzékhez Következő hét >>
| terhesség, magzat, fejlődés
2009-08-14 09:22:10


Teherbeesés: tévhitek és a valóság

Ha családot akar alapítani, készüljön fel arra, hogy tanácsokat kap. Készüljön fel arra is, hogy sok részigazsággal vagy teljesen téves információval fogják elhalmoz...


Fia született Katalin hercegnőnek és Vilmos

Fia született hétfőn Katalin hercegnőnek és Vilmos hercegnek, a brit trón majdani várományosának. A hercegnő és a kisfiú - akinek neve egyelőre nem ismert - hétfő es...


Gyorsabb mint a teszt – a terhesség korai apró jelei

Már a fogamzástól számított két héten belül vannak olyan jelek, amelyek a terhességről árulkodhatnak, amikor a tesztet még meg sem vette. Nagy egyéni eltérések lehet...


Növekszik a szövődmények száma

Egyre több nő esik teherbe idősebb korban, és ezzel párhuzamosan növekszik az anyai és magzati életveszélyes szövődmények aránya - állapították meg a vancouveri Bri...


A terhesség hatása az agyra

A terhesség alatt a nemi hormonok szintje szélsőséges hullámzást mutat, drasztikus testi és lelki változások zajlanak le. A kilenc hónap alatt a nőket annyi ösztrogén ...