Terhesség hétről-hétre: 32. hét

terhesség, magzat, fejlődés | Várandósnapló 2006 ;   InforMed | Sándor, K
Mama:

Ahogy egyre sűrűsödnek a Braxton-Hicks összehúzódások, talán többet gondol a vajúdásra, és arra, mit jelent az majd az ön, a család és a baba számára. Nincs egyedül ezekkel a gondolatokkal.

A legtöbb nőnek az alábbiakhoz hasonló gondolatok járnak a fejében a vajúdásról és a szülésről:
  • Megkezdődött vajon már a szülés?
  • Mikor menjek be a kórházba?
  • Hogyan mérjem az összehúzódásokat?
  • Ki kísérjen el (a partner, a szülők, testvérek, stb.)?
  • Mit csomagoljak össze?
  • Fájdalmas lesz-e a vajúdás?
Itt most elsősorban az utolsó kérdésre térnék ki. A nők mintegy 10 százaléka azt mondja, hogy a vajúdás nagyon fájdalmas, míg 10 százaléka azt, hogy nem érzett semmi fájdalmat. A maradék 80 százalék a két véglet között foglal helyet. Meg kell nézni a vajúdás és a szülés alatt a fájdalom okát. Annyi bizonyos, hogy azok a nők, akik jártak szülés-előkészítő tanfolyamra, kevesebb fájdalmas élményről számolnak be, és kevesebb náluk a szövődmény is, mint azoknál, akik nem vettek részt előkészítésen.

Baba:

Ezen a héten mozog a legtöbbet, ettől kezdve a mozgásnak mind a minősége, mind a mennyisége megváltozik. Számolja a rúgásokat! A baba arcáról eltűnik a legtöbb ránc, és valószínűleg sok haja is van már.

Az utóbbi időben hihetetlenül sokat gyarapodott a súlya, most már 1,7 kilogramm és 40 centi.

Azok a babák, akik ez előtt az időpont előtt születtek, nagy valószínűséggel csak nehezen fognak tudni szopni. Ez vonatkozik az 1500 grammnál kisebb születési súlyúakra is. A jó szopási készség az ideg – és izomrendszer érettségének jele.

Ikertippek:

A hármasikrek többsége ilyen idős terhességnél már megszületik. Ha még nem nézett segítség után a gyermekágyas időkre, akkor itt az ideje. Míg régebben a dajka volt divatban, most más szakemberek is segítik az új családokat. Ilyen például a dúla, aki mind a babával, mind az otthonnal kapcsolatos dolgokban segít: elkészíti az ételt, megtanítja a szoptatást, még a másik gyereket is elviszi sétálni. Mihamarabb keresse fel a helyi dúlákat, hogy tájékozódjék a beosztásukról és az áraikról. Vannak olyan tündérek is köztük, akik éjszakára is vállalnak felügyeletet.

<< Előző hét Vissza a tartalomjegyzékhez Következő hét >>
| terhesség, magzat, fejlődés
2009-08-14 09:26:46
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop