Terhesség hétről-hétre: 34. hét

terhesség, magzat, fejlődés | Várandósnapló 2006 ;   InforMed | Sándor, K
Mama:

Az ön szervezete már valóban felkészült, és biztosan észreveszi, hogy egyre több méhösszehúzódása van, amelyek mind kevésbé tűnnek gyakorlatozásnak. Ez nagyszerű jele annak, hogy a szervezet készen áll.

Nézzük a vajúdás és a szülés néhány alapelemét!

A vajúdás három fő szakaszra oszlik:

Az első szakasz

Akkor kezdődik, amikor az összehúzódások (fájások) egyre sűrűbben és egyre erősebben jelentkeznek. Fontos tudnia, hogyan mérje az összehúzódásokat. Eleinte mindez lassan kezdődik, a kismamák jobbára nem is tudják, vajon ez már a vajúdás-e. Sok nő úgy érzi magát, mintha influenzás vagy nagyon álmos lenne. Az összehúzódások akkor egyre gyakrabban jelentkeznek, ez az első szakasz aktív fázisa. A fájások erősebbek és sűrűbben jönnek, általában több odafigyelést kívánnak. Az aktív és az átmeneti fázis között valamikor a kismama el kell hogy jusson a szülés helyére. Az átmeneti, tágulási szakasz a szülés egy rövid, de nehéz része. A fájások sűrűn követik egymást, de soha nem olyan erősek, mint az aktív fázisban. Az átmeneti szakasz végére a tágulás teljesen befejeződik.

A második szakasz

Ez a legjobb! Teljesen ki van tágulva a méhszáj. Elkezdődik a baba kitolása a világra. A legtöbb nő nagyon élvezi ezt a szakaszt, azt mondják, sokkal aktívabban vesznek részt a szülés folyamatában. Az összehúzódások most ritkábbak, és más az érzés. Ha nem kapott gyógyszert a kismama, tolási ingert érez. Ha gyógyszert kapott, ezt az ingert nem érzi, majd irányítják, mit kell tennie. Ha gátmetszést végeznek, akkor azt ennek a szakasznak a végén teszik meg. A rutinszerűen végzett gátmetszés szükségességéről és alkalmazásáról meglehetős vita alakult ki. A második szakasz végén megszületik az Ön kisbabája!

A harmadik szakasz

Ez a megnyugvás. Már a karjaiban tartja az aranyos kisbabát, majd valamikor 5 perc és egy óra időtartam között megkérik, nyomjon még néhányat, hogy megszülessék a méhlepény (placenta) is. A legtöbb nőt annyira lefoglalja az újszülött, hogy el is felejti a méhlepény születését. Ha azonnal mellre teszi a kicsit, felgyorsul a harmadik szakasz.

Baba:

A kicsi egyre nagyobb lesz, már 2 kilogramm és 42,5 centi. A méhlepény hormonjai aktiválják a tejelválasztást. Tudta, hogy a kicsi naponta közel fél liter vizeletet ürít? Reszkessetek pelenkák!

Ikertippek:

A szülés idejének közeledtével önt is ugyanazok a kérdések foglalkoztatják, mint bármelyik kismamát. Nagyon megfelelő a rendes szülés-előkészítő tanfolyam, de talán azt is tudni akarja, van-e a közelben valahol ikertanfolyam, hogy egy kicsit többet megtudjon arról, milyen az egynél több baba várása. Ikerszülésnél is lehet kérni epidurális érzéstelenítést, de választhatja a gyógyszer nélküli szülést is. Mindenképpen beszélje meg orvosával, mit szeretne. Ekkor már majdnem biztos a babák fekvése, bár ez még változhat.

<< Előző hét Vissza a tartalomjegyzékhez Következő hét >>
| terhesség, magzat, fejlődés
2009-08-14 09:22:39


Várandósnapló

A várandósság kilenc hónapjának eseményei, hétről-hétre.


Teherbeesés: tévhitek és a valóság

Ha családot akar alapítani, készüljön fel arra, hogy tanácsokat kap. Készüljön fel arra is, hogy sok részigazsággal vagy teljesen téves információval fogják elhalmoz...


Fia született Katalin hercegnőnek és Vilmos

Fia született hétfőn Katalin hercegnőnek és Vilmos hercegnek, a brit trón majdani várományosának. A hercegnő és a kisfiú - akinek neve egyelőre nem ismert - hétfő es...


Gyorsabb mint a teszt – a terhesség korai apró jelei

Már a fogamzástól számított két héten belül vannak olyan jelek, amelyek a terhességről árulkodhatnak, amikor a tesztet még meg sem vette. Nagy egyéni eltérések lehet...


Növekszik a szövődmények száma

Egyre több nő esik teherbe idősebb korban, és ezzel párhuzamosan növekszik az anyai és magzati életveszélyes szövődmények aránya - állapították meg a vancouveri Bri...