Terhesség hétről-hétre: 38. hét

terhesség, magzat, fejlődés | Várandósnapló 2006 ;   InforMed | Sándor, K
Mama:

Lehet, hogy áramütéshez hasonló bizsergést érez végigfutni a lábán, vagy a hüvelyében. Ezt az okozza, hogy a baba a medencében való elhelyezkedéskor eltalál egy ideget.

Sok szó esett már arról, mik a teendői a kismamának a vajúdás alatt, most beszéljünk arról, amitől sok férfi retteg. BENT LENNI A SZÜLŐSZOBÁBAN!

Csak bátorítani lehet a férfiakat, menjenek be, és nézzék, ahol párjuk a világra hozza a babát. A legdöbbenetesebb élmények egyike, amit valaha is átélhet.

Ne féljen, csak annyit kell néznie és részt vennie, amennyi még nem okoz gondot. Egyes férfiak számára ez valamivel több lehet, mint csupán fogni a párja kezét, vagy belenézni a szemébe. Biztosíthatjuk afelől, hogy ez is nagyszerű dolog. Ha aktívabb részt kíván venni, segíthet a vajúdásban (légzésnél, masszázs, hideg- vagy melegvizes borogatás, stb.), elvághatja a köldökzsinórt, segíthet fogni a babát. Nem árt előre megbeszélni az orvossal, mit is tenne a legszívesebben.

Néhány szó a köldökzsinór elvágásáról. A köldökzsinórban nincsenek idegek, így sem a mama, sem a baba nem fogja érezni, amikor elvágják. A köldökzsinór merev, zsíros anyag, készüljön fel arra, hogy nem is olyan könnyű elvágni.

A gyerekek is annyira vehetnek részt a szülésben, amennyire ők vagy a kismama kívánja. Ezt is jó megbeszélni előre az orvossal. Lehet tanfolyamra járatni őket, de a kismama is elmondhatja, mi fog történni. Nagyon fontos, hogy a gyerekek kellően fel legyenek készítve arra, amit láthatnak, vagy ahogy a mama kinéz, vagy viselkedik. Nem árt, ha a gyerekekkel is van valaki, úgy hogy szabadon jöhessenek-mehessenek, és ne zavarják a szülő mamát.

Baba:

Ilyenkor már akár napi 30 grammot is hízhat a kicsi. A kismama súlygyarapodása azonban lelassult vagy leállt. Ha még nem írt levelet a kisbabájának, itt a legjobb alkalom.

Ikertippek:

Egyes orvosok ilyenkor rutinszerűen megindítják az ikerszülést. Beszélje meg orvosával a beavatkozás mellett és ellen szóló érveket egyaránt!

<< Előző hét Vissza a tartalomjegyzékhez Következő hét >>
| terhesség, magzat, fejlődés
2009-08-14 09:23:31
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop