A terhesség hatása az agyra

A terhesség alatt a nemi hormonok szintje szélsőséges hullámzást mutat, drasztikus testi és lelki változások zajlanak le. A kilenc hónap alatt a nőket annyi ösztrogén árasztja el, amennyi összesen hátralevő életükben sem.

terhesség, ágy, nemi hormon, lelki változás, ösztrogén | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Arról azonban eddig elég szűkös ismerettel rendelkeztek a tudósok, hogy milyen hatása van a terhességnek az agyra.

A barcelonai Universitat Autonoma és a holland Leiden-i Egyetem kutatói által a Nature Neuroscience című folyóiratban publikált tanulmány szerint az agyban a terhesség alatt végbemenő változások a serdülőkori változásokhoz hasonlóak.

Sok nő állítja, hogy a terhesség alatt feledékennyé és érzelmessé vált, amit az állapotukra vezettek vissza.

A kutatók MRI felvételeket készítettek a nők agyáról, mielőtt állapotosak lettek, majd közvetlenül a szülés után és két évvel később.

A kutatásban szereplő nők felvételeit 19, először apává váló férfiéval, 17 gyermektelen férfiéval és 20 gyermektelen nőével hasonlították össze.

A tudósok "lényeges" csökkenést figyeltek meg az először anyává lett nők agyának szürkeállományában, elsősorban olyan agyterületeken, amelyek az érzésekkel és lelkiállapottal kapcsolatosak. Ez segíti őket gyermekük szükségleteinek felismerésében, éberebbé teszi őket a lehetséges veszélyekkel szemben, és szorosabb anya-gyermek kötődést tesz lehetővé.

A számítógép csupán az agyról készült felvételek elemzésével képes volt kiszűrni az állapotos nőket.

A tanulmány szerzője szerint az agyszerkezeti változások valószínűleg azért következnek be, hogy a nőt felkészítsék az anyaságra, attól függetlenül, hogy a magzat természetesen vagy mesterséges megtermékenyítéssel fogant.

A kutatás a nők agyának fehérállományában is lényeges változásokat talált.

Az először apává váló férfiak agyának szürkeállománya partnerük állapotossága alatti és a szülés utáni agyi felvételek tanúsága szerint nem változott.

| terhesség, agy, nemi hormon, lelki változás, ösztrogén
2016-12-21 19:31:09
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop