A terhesség hatása az agyra

A terhesség alatt a nemi hormonok szintje szélsőséges hullámzást mutat, drasztikus testi és lelki változások zajlanak le. A kilenc hónap alatt a nőket annyi ösztrogén árasztja el, amennyi összesen hátralevő életükben sem.

terhesség, ágy, nemi hormon, lelki változás, ösztrogén | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Arról azonban eddig elég szűkös ismerettel rendelkeztek a tudósok, hogy milyen hatása van a terhességnek az agyra.

A barcelonai Universitat Autonoma és a holland Leiden-i Egyetem kutatói által a Nature Neuroscience című folyóiratban publikált tanulmány szerint az agyban a terhesség alatt végbemenő változások a serdülőkori változásokhoz hasonlóak.

Sok nő állítja, hogy a terhesség alatt feledékennyé és érzelmessé vált, amit az állapotukra vezettek vissza.

A kutatók MRI felvételeket készítettek a nők agyáról, mielőtt állapotosak lettek, majd közvetlenül a szülés után és két évvel később.

A kutatásban szereplő nők felvételeit 19, először apává váló férfiéval, 17 gyermektelen férfiéval és 20 gyermektelen nőével hasonlították össze.

A tudósok "lényeges" csökkenést figyeltek meg az először anyává lett nők agyának szürkeállományában, elsősorban olyan agyterületeken, amelyek az érzésekkel és lelkiállapottal kapcsolatosak. Ez segíti őket gyermekük szükségleteinek felismerésében, éberebbé teszi őket a lehetséges veszélyekkel szemben, és szorosabb anya-gyermek kötődést tesz lehetővé.

A számítógép csupán az agyról készült felvételek elemzésével képes volt kiszűrni az állapotos nőket.

A tanulmány szerzője szerint az agyszerkezeti változások valószínűleg azért következnek be, hogy a nőt felkészítsék az anyaságra, attól függetlenül, hogy a magzat természetesen vagy mesterséges megtermékenyítéssel fogant.

A kutatás a nők agyának fehérállományában is lényeges változásokat talált.

Az először apává váló férfiak agyának szürkeállománya partnerük állapotossága alatti és a szülés utáni agyi felvételek tanúsága szerint nem változott.

| terhesség, agy, nemi hormon, lelki változás, ösztrogén
2016-12-21 19:31:09


Várandósnapló

A várandósság kilenc hónapjának eseményei, hétről-hétre.


Teherbeesés: tévhitek és a valóság

Ha családot akar alapítani, készüljön fel arra, hogy tanácsokat kap. Készüljön fel arra is, hogy sok részigazsággal vagy teljesen téves információval fogják elhalmoz...


Fia született Katalin hercegnőnek és Vilmos

Fia született hétfőn Katalin hercegnőnek és Vilmos hercegnek, a brit trón majdani várományosának. A hercegnő és a kisfiú - akinek neve egyelőre nem ismert - hétfő es...


Gyorsabb mint a teszt – a terhesség korai apró jelei

Már a fogamzástól számított két héten belül vannak olyan jelek, amelyek a terhességről árulkodhatnak, amikor a tesztet még meg sem vette. Nagy egyéni eltérések lehet...


Növekszik a szövődmények száma

Egyre több nő esik teherbe idősebb korban, és ezzel párhuzamosan növekszik az anyai és magzati életveszélyes szövődmények aránya - állapították meg a vancouveri Bri...