Az apa dohányzása fejlődési rendellenességet okozhat

Azoknál a gyerekeknél, akiknek apjuk még a fogamzás előtt dohányzott, háromszoros az asztma veszélye a nemdohányzókhoz képest.


A dohányzás korai elkezdése is növeli a nem-allergiás eredetű asztma kialakulásának kockázatát. Tehát nem csak az anyai környezet játszik kulcsfontosságú szerepet a gyermek egészségében, hanem az apa életmódja is.

A Bergen-i Egyetem kutatói 24 ezer gyermek adatait vizsgálták meg tanulmányukban.
A kutatok szerint a legnagyobb kockázatot az jelenti, ha az apák 15 éves koruk előtt kezdtek el dohányozni.

Megállapították, hogy az anya dohányzása szintén növeli az asztma kialakulásának esélyét az utódnál, de nincs összefüggés a fogamzás előtti anyai dohányzás és az asztma kialakulása között. Ennek oka az, hogy a dohányzás genetikai és epigenetikai károsodást okoz az ondósejtekben, amely a magzatban fejlődési rendellenességet okozhat.

Az állatkísérletekben egyre több a bizonyíték az epigenetikai programozásra, azaz arra a mechanizmusra, amely által az apa fogantatás előtti környezete hatással lehet a jövőbeni nemzedék egészségére.

A kutatócsoport azt is vizsgálta, hogy hatással van-e az asztma kialakulásának kockázatára az, ha az apa hegesztéssel foglalkozott. Kimutatták az asztma növekvő kockázatát az utódnál még akkor is, ha az apa felhagyott a hegesztéssel a fogamzás előtt.

| apa dohányzása, fejlődési rendellenesség, fogamzás előtt, dohányzás, asztma
2016-10-03 15:05:05
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop