Csetlenek-botlanak a spermiumok a petesejt felé haladva

A népszerű filmes ábrázolásokkal ellentétben a petesejt felé haladó spermiumok valójában csetlenek-botlanak, a hüvely falának és egymásnak ütköznek - derítették ki brit kutatók, akik megállapításaikat az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS legfrissebb számában ismertették.

fogamzás, megtermékenyítés, terhesség, spermium | InforMed Hírek10   InforMed | MTI
A vizsgálathoz használt apró csatornákban a hímivarsejtek ahelyett, hogy előretörtek volna, inkább a fal mellett haladtak, a sarkoknál meg-megálltak és feltűnően gyakran ütköztek egymásba vagy a falnak.

"Nem tudtam megállni nevetés nélkül, amikor először láttam, hogy a hímivarsejtek az éles kanyaroknál milyen kitartóan forgolódtak, verték hozzá a fejüket a mikrocsatorna ellenkező oldali falához" - idézte fel a kísérletet Petr Denissenko, a brit Warwicki Egyetem munkatársa a LiveScience ismeretterjesztő portálnak (www.livescience.com).

A női nemi szervben a petesejt felé elinduló spermium a szövetekből álló csatornákban halad, amelyek geometriája a kutatók szerint egészen bonyolult, tekervényes lehet a hímivarsejt számára. Ezért alkották meg azt a mikrocsatornákból álló labirintust, amelyben a kísérletet elvégezték. A csatornák szélessége mindössze 100 mikrométer volt, a milliméter tizede, amekkora egy hajszál vastagsága.

Számos kanyart is elhelyeztek a vizsgálóeszközben, ezek között 90 fokos, éles, valamint körívű, enyhébb fordulók is voltak. Mint kiderült, az éles kanyarokkal jellemzően nehézségeik támadnak a hímivarsejteknek. "Amikor a csatorna élesen fordul, a sejtek elhagyják a sarkot és egyenesen folytatják útjukat egészen addig, amíg bele nem ütköznek a szemközti falba" - írták dolgozatukban a szerzők. Hogy a spermium végül mikor és hol fordul meg, hogy bevegye a kanyart, az elsősorban attól függ, hogy a folyadéknak, amelyben mozog, mekkora a viszkozitása. Kismértékben befolyásolják az "ügyességet" a hímivarsejt egyedi jellemzői is, így fejformája és farokcsapásainak mintázata - állapították meg.

A kutatási eredményeket a terméketlenség kezelésében hasznosíthatják. "Az ilyen kutatások segítségével megismerjük, hogy a jó minőségű hímivarsejt hogyan navigál egy mini útvesztőben" - magyarázta közleményében Jackson Kirkman-Brown, a Birminghami Egyetem munkatársa, a tanulmány társszerzője.
| spermium, fogamzás, megtermékenyítés, terhesség
2012-05-09 20:44:22


Várandósnapló

A várandósság kilenc hónapjának eseményei, hétről-hétre.


Teherbeesés: tévhitek és a valóság

Ha családot akar alapítani, készüljön fel arra, hogy tanácsokat kap. Készüljön fel arra is, hogy sok részigazsággal vagy teljesen téves információval fogják elhalmoz...


Fia született Katalin hercegnőnek és Vilmos

Fia született hétfőn Katalin hercegnőnek és Vilmos hercegnek, a brit trón majdani várományosának. A hercegnő és a kisfiú - akinek neve egyelőre nem ismert - hétfő es...


Gyorsabb mint a teszt – a terhesség korai apró jelei

Már a fogamzástól számított két héten belül vannak olyan jelek, amelyek a terhességről árulkodhatnak, amikor a tesztet még meg sem vette. Nagy egyéni eltérések lehet...


Növekszik a szövődmények száma

Egyre több nő esik teherbe idősebb korban, és ezzel párhuzamosan növekszik az anyai és magzati életveszélyes szövődmények aránya - állapították meg a vancouveri Bri...