Terhesség hétről-hétre: 39. hét

terhesség, magzat, fejlődés | Várandósnapló 2006 ;   InforMed | Sándor, K
Mama:

Most, hogy már tudja, mikor kezdődik el igazán a vajúdás, beszéljünk arról, hogyan készül fel erre a szervezete. Érdekes számba venni azt a sok változást.

A baba leszáll a kismedencébe, ez az első szülésnél a vajúdás megkezdése előtt, a további terhességeknél alatta történik.

A méhnyak felpuhul, és valószínűleg kitágul a méhszáj. Egyes orvosok a terhesség vége felé is végeznek rutinszerű hüvelyi vizsgálatokat. A közhiedelemmel ellentétben a méhnyak állapotából nem lehet következtetni a szülés megkezdődésének időpontjára. Vannak orvosok, akik burokrepesztést végeznek, hogy felgyorsítsák az eseményeket. Ha ezzel kapcsolatban problémái lennének, ne felejtsen el még a vizsgálat vagy beavatkozás előtt szólni az orvosnak.

A szülés megindulása előtti napokban a következőket tapasztalhatja, bár ezek sem mindig pontos előrejelzői a vajúdás kezdetének:
  • vérzés
  • a nyákdugó távozása
  • bújós/fészekrakó ösztön
  • laza széklet
  • fogyás
  • fokozott érvágy
Most már nem sok van hátra, kitartás!

Baba:

Tudta, hogy a magzatvíz még a vajúdás megkezdődése után is háromóránként teljesen kicserélődik? Döbbenetes, nem? Valójában nem tudjuk, mi a magzatvíz, bár annyi bizonyos, hogy részben vizeletből, verítékből és a baba más testnedveiből áll. A kicsi már hetekkel ezelőtt elkezdte a légzést gyakorolni a magzatvízben, készülődvén a nagy eseményre.

A baba beleiből a születés utáni első bélmozgások hatására magzatszurok ürül. A magzatszurok fekete, sűrű, kátrányszerű anyag, nehéz letörülni a kicsi popsijáról. Az esetek 30 százalékában a magzatszurok ürítése még a szülés előtt megtörténik. Ez akkor okozhat gondot, ha a baba lenyeli a magzatszurkot, de ez nem valószínű, ha születéskor kellően leszívják a váladékot, amit elvégezhet az orvos vagy a szülésznő, még az otthoni szüléskor is.

Ikertippek:

Ugye, unja már azt a kérdést, hogy „még mindig egyben van-e”? Már nem sokáig. Biztos hetenként ellenőrzik hogy a babák rendesen fejlődnek, és hogy a méhlepények nem öregszenek-e. Ha van valami kérdése, ne felejtse el föltenni a vizsgálat során. Ha hajlamos a feledékenységre, inkább írja fel őket indulás előtt, és ugyanarra a papírra jegyezze föl a válaszokat is.

<< Előző hét Vissza a tartalomjegyzékhez Következő hét >>
| terhesség, magzat, fejlődés
2009-08-14 09:23:41


Várandósnapló

A várandósság kilenc hónapjának eseményei, hétről-hétre.


Teherbeesés: tévhitek és a valóság

Ha családot akar alapítani, készüljön fel arra, hogy tanácsokat kap. Készüljön fel arra is, hogy sok részigazsággal vagy teljesen téves információval fogják elhalmoz...


Fia született Katalin hercegnőnek és Vilmos

Fia született hétfőn Katalin hercegnőnek és Vilmos hercegnek, a brit trón majdani várományosának. A hercegnő és a kisfiú - akinek neve egyelőre nem ismert - hétfő es...


Gyorsabb mint a teszt – a terhesség korai apró jelei

Már a fogamzástól számított két héten belül vannak olyan jelek, amelyek a terhességről árulkodhatnak, amikor a tesztet még meg sem vette. Nagy egyéni eltérések lehet...


Növekszik a szövődmények száma

Egyre több nő esik teherbe idősebb korban, és ezzel párhuzamosan növekszik az anyai és magzati életveszélyes szövődmények aránya - állapították meg a vancouveri Bri...