Gyorsabb mint a teszt – a terhesség korai apró jelei

Már a fogamzástól számított két héten belül vannak olyan jelek, amelyek a terhességről árulkodhatnak, amikor a tesztet még meg sem vette. Nagy egyéni eltérések lehetnek, sokan az alább felsorolt egyik jelet sem észleli magán, de a legtöbb nő már az első kimaradt menstruáció előtt érzékelhet néhányat ezekből.

terhesség, korai jelek | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

1. A mellek érzékenysége

Az első hetekben a megemelkedett ösztrogén- és progeszteronszint miatt megnő és érzékennyé válik az emlő.

Tennivaló: megfelelően erős melltartót vásároljon.

2. Vérzés a beágyazódáskor

Amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méh nyálkahártyájába (a fogamzás után 6-12 nappal), pecsételő vérzés jelentkezhet. Ez ártalmatlan, de ha terhességre gyanakszik, szóljon az orvosnak.

3. Fáradtság

Az első hetekben a szervezet gőzerővel dolgozik a terhesség elősegítésén, a fáradtság normális reakció. A progeszteron termelés hatására megnőhet a testhőmérséklet és gyorsul a szívverés, ez is csökkenti az energiát.

Tennivaló: szedjen terhesvitamint már az első időkben, étkezzen egészségesen, és igyon sok folyadékot, valamint pihenjen, ha teheti.

4. Gyakori vizelés

Ez nem csak akkor jelentkezik, ha a baba már nyomja a hólyagot, van, akinél ez a terhesség első jele, ugyanis megnő a vesékbe szállított vér mennyisége is.

Tennivaló nincs, hacsak a gyakori vizelést nem kíséri égő érzés vagy más, fertőzésre utaló tünet, mert ezekkel orvoshoz kell fordulni. Ne igyon kevesebbet emiatt.

5. Undorodás egyes ételektől, émelygés

Ez már a fogamzás után két héttel is bekövetkezhet. A fokozott hormontermelés miatt ugyanis lelassul az emésztés. Az émelygés a HCG hormon hatása is lehet. Egy másik elmélet szerint a hányinger és egyes ételek iránti undor a szervezet védekező rendszerének megnyilvánulása is lehet, így óvja a babát például a szabad gyökök vagy a nitrátok ellen.

Tennivaló: sokan a gyömbért vagy a citromot találják kellemes hatásúnak ilyenkor. Kérdezze meg az orvost a B6-vitaminról is. Vigyázzon a kiszáradásra.

6. Hangulatváltozások

Ha elsírja magát a Született feleségek egy újabb epizódján, vagy dührohamot kap, amiért nem jött ki a szerelő, ne essen kétségbe, ez is a hormonok hatása.

Tennivaló: kivárni, míg elmúlik, és remélni, hogy a környezet is tisztában van a jelenség okaival.

7. Puffadás, görcsök, derékfájás

Sokan összetévesztik a terhesség első ilyen jeleit a PMS-sel, de ezeket a hormonok, és a méh növekedése okozzák.

Tennivaló nincs, ha a tünetek nem túl erősek.

8. Szédülés, ájulás

A szappanoperákban a nők előbb ájulnak el, mint kiderülne, hogy várandósak. Az ájulás oka az, hogy a progeszteron kitágítja az ereket, és esik a vérnyomás. A méh fokozott vérigénye vagy az alacsony vércukorszint is szédüléshez vezethet.

Tennivaló: mozogjon lassabban, ne ugorjon ki az ágyból hirtelen. Egyen rendszeresen, 3-4 óránként, ez normális szinten tartja a vércukrot. Vigyázzon, ne egye túl magát.

9. Fejfájás

Vannak nők, akiknél gyakoribb a fejfájás a terhesség elején. Ezért is a hormonok a felelősek, valamint a nem elegendő folyadékbevitel, illetve a vérszegénység.

Tennivaló: Igyon sokat, és ellenőriztesse, nem vérszegény-e. Ha makacs a fejfájás, beszélje meg fájdalomcsillapító szedését orvosával.

| terhesség, korai jelek
2018-01-10 23:57:18


Teherbeesés: tévhitek és a valóság

Ha családot akar alapítani, készüljön fel arra, hogy tanácsokat kap. Készüljön fel arra is, hogy sok részigazsággal vagy teljesen téves információval fogják elhalmoz...


Fia született Katalin hercegnőnek és Vilmos

Fia született hétfőn Katalin hercegnőnek és Vilmos hercegnek, a brit trón majdani várományosának. A hercegnő és a kisfiú - akinek neve egyelőre nem ismert - hétfő es...


Gyorsabb mint a teszt – a terhesség korai apró jelei

Már a fogamzástól számított két héten belül vannak olyan jelek, amelyek a terhességről árulkodhatnak, amikor a tesztet még meg sem vette. Nagy egyéni eltérések lehet...


Növekszik a szövődmények száma

Egyre több nő esik teherbe idősebb korban, és ezzel párhuzamosan növekszik az anyai és magzati életveszélyes szövődmények aránya - állapították meg a vancouveri Bri...


A terhesség hatása az agyra

A terhesség alatt a nemi hormonok szintje szélsőséges hullámzást mutat, drasztikus testi és lelki változások zajlanak le. A kilenc hónap alatt a nőket annyi ösztrogén ...