Gyorsabb mint a teszt – a terhesség korai apró jelei

Már a fogamzástól számított két héten belül vannak olyan jelek, amelyek a terhességről árulkodhatnak, amikor a tesztet még meg sem vette. Nagy egyéni eltérések lehetnek, sokan az alább felsorolt egyik jelet sem észleli magán, de a legtöbb nő már az első kimaradt menstruáció előtt érzékelhet néhányat ezekből.

| InforMed Hírek29   InforMed | Dobos, L.

Kép:  FreeDigitalPhotos.net

1. A mellek érzékenysége

Az első hetekben a megemelkedett ösztrogén- és progeszteronszint miatt megnő és érzékennyé válik az emlő.

Tennivaló: megfelelően erős melltartót vásároljon.

2. Vérzés a beágyazódáskor

Amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méh nyálkahártyájába (a fogamzás után 6-12 nappal), pecsételő vérzés jelentkezhet. Ez ártalmatlan, de ha terhességre gyanakszik, szóljon az orvosnak.

3. Fáradtság

Az első hetekben a szervezet gőzerővel dolgozik a terhesség elősegítésén, a fáradtság normális reakció. A progeszteron termelés hatására megnőhet a testhőmérséklet és gyorsul a szívverés, ez is csökkenti az energiát.

Tennivaló: szedjen terhesvitamint már az első időkben, étkezzen egészségesen, és igyon sok folyadékot, valamint pihenjen, ha teheti.

4. Gyakori vizelés

Ez nem csak akkor jelentkezik, ha a baba már nyomja a hólyagot, van, akinél ez a terhesség első jele, ugyanis megnő a vesékbe szállított vér mennyisége is.

Tennivaló nincs, hacsak a gyakori vizelést nem kíséri égő érzés vagy más, fertőzésre utaló tünet, mert ezekkel orvoshoz kell fordulni. Ne igyon kevesebbet emiatt.

5. Undorodás egyes ételektől, émelygés

Ez már a fogamzás után két héttel is bekövetkezhet. A fokozott hormontermelés miatt ugyanis lelassul az emésztés. Az émelygés a HCG hormon hatása is lehet. Egy másik elmélet szerint a hányinger és egyes ételek iránti undor a szervezet védekező rendszerének megnyilvánulása is lehet, így óvja a babát például a szabad gyökök vagy a nitrátok ellen.

Tennivaló: sokan a gyömbért vagy a citromot találják kellemes hatásúnak ilyenkor. Kérdezze meg az orvost a B6-vitaminról is. Vigyázzon a kiszáradásra.

6. Hangulatváltozások

Ha elsírja magát a Született feleségek egy újabb epizódján, vagy dührohamot kap, amiért nem jött ki a szerelő, ne essen kétségbe, ez is a hormonok hatása.

Tennivaló: kivárni, míg elmúlik, és remélni, hogy a környezet is tisztában van a jelenség okaival.

7. Puffadás, görcsök, derékfájás

Sokan összetévesztik a terhesség első ilyen jeleit a PMS-sel, de ezeket a hormonok, és a méh növekedése okozzák.

Tennivaló nincs, ha a tünetek nem túl erősek.

8. Szédülés, ájulás

A szappanoperákban a nők előbb ájulnak el, mint kiderülne, hogy várandósak. Az ájulás oka az, hogy a progeszteron kitágítja az ereket, és esik a vérnyomás. A méh fokozott vérigénye vagy az alacsony vércukorszint is szédüléshez vezethet.

Tennivaló: mozogjon lassabban, ne ugorjon ki az ágyból hirtelen. Egyen rendszeresen, 3-4 óránként, ez normális szinten tartja a vércukrot. Vigyázzon, ne egye túl magát.

9. Fejfájás

Vannak nők, akiknél gyakoribb a fejfájás a terhesség elején. Ezért is a hormonok a felelősek, valamint a nem elegendő folyadékbevitel, illetve a vérszegénység.

Tennivaló: Igyon sokat, és ellenőriztesse, nem vérszegény-e. Ha makacs a fejfájás, beszélje meg fájdalomcsillapító szedését orvosával.

| terhesség, korai jelek
2023-03-21 13:35:03
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop