Könnyebb teherbe esni, mint gondolnánk

Ha egy pár védekezés nélkül él nemi életet, sokkal könnyebben bekövetkezhet a terhesség, mint korábban gondolták, áll egy kutatási jelentésben.

teherbeesés, terjhesség | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
A tudósok bizonyítékot találtak arra, hogy a nőket tudat alatt is hajtja valami a havi ciklusuk legtermékenyebb időszakában való közösülésre, ilyenkor 24 százalékkal gyakoribb a nemi együttlét.

A tanulmányban olyan nők vettek részt, akik vagy sterilizáltatták magukat, vagy méhen belüli fogamzásgátló eszközt (IUD-t) használtak, tehát egyértelműen nem a teherbeesés volt a céljuk.

Kiderült, hogy a közösülések gyakorisága a ciklus hat legtermékenyebb napján volt a
legnagyobb, és a peteérés idején érte el a maximumot.

Allen Wilcox professzor, a kutatás vezető tudósa szerint ennek nyilvánvalóan biológiai okai vannak, függetlenül a nő teherbeesési szándékától.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a védekezés nélkül nemi életet élők a terhesség kockázatával játszanak.

A közösülés nem a véletlen műve, és sokkal valószínűbb a termékeny napokon, még akkor is, ha az átlagos nő nem is tudja, mikor van a peteérése.

Az már tudott tény volt, hogy sok emlősfajnál a közösülés az ovulációval esik egybe, de most ugyanez bebizonyosodott az emberre is.

A professzor szerint ennek három oka lehet: ovulációkor megnő a nő szexuális késztetése, fokozódik a nemi vonzereje, és végül lehet, hogy a közösülés meggyorsítja a peteérést.

Azoknak a pároknak a számára, kik babát szeretnének, ezek a biológiai mechanizmusok csendestársként működnek, segítenek a legjobb időzítést kiválasztani

Azoknak azonban, akik nem akarnak gyereket, ezek az adatok figyelmeztetésül szolgálnak. Nekik tudniuk kell, hogy a természet csöndben ellenük dolgozik.

BBC News
| teherbeesés, terjhesség
2005-05-15 18:46:09

Web Design & Development Prowebshop