Növekszik a szövődmények száma

Egyre több nő esik teherbe idősebb korban, és ezzel párhuzamosan növekszik az anyai és magzati életveszélyes szövődmények aránya - állapították meg a vancouveri British Columbia Egyetem kutatói, akik vizsgálatuk eredményeit a PLOS Medicine című szaklapban közölték.


A kutatók több mint 800 ezer, az Egyesült Államok Washington államában élő terhes nő 2003 és 2013 közötti adatait elemezték, a befolyásoló tényezők közül kiszűrték a mesterséges megtermékenyítést és a túlsúlyt. A normál értéknek a 25-29 éves korú nőknél jelentkező szövődmény arányt tekintették.

Az értékelés szerint negyven év felett jelentősen növekszik a születéskor fellépő súlyos keringési zavar, a magzatvíz-embólia és a veseelégtelenség rizikója. A magzatvíz-embóliával a szülés során magzatvíz kerül a méhen keresztül az anya vérkeringésébe, ami halálos kimenetelű lehet.

Ezer szülésből 16 esetben lépett fel súlyos, életveszélyes szövődmény. Ez az arány a 39. életévtől jelentősen növekszik. A 40-44 éves nőknél már egy százalékkal magasabb az arány, mint a 25-29 éveseknél, náluk háromszor nagyobb a shock és nyolcszor nagyobb a magzatvíz-embólia kockázata. Az ötven év felettieknél az életveszélyes szövődmények rizikója több mint hat százalékkal magasabb.

"Az eredmények felhasználhatók az olyan nőkkel folytatott tanácsadásokon, akik 40 éves koruk utánra szeretnék halasztani a gyermekvállalást, emellett az egészségügyi rendszer számára is hasznos információkkal szolgálhatnak. Mivel egyre növekszik a terhes nők életkora, ezért valószínűleg növekedni fog a szövődmények aránya is" - vélik a kutatók.

Ha egy nő 35 év felett szül, megnő a halvaszületés aránya, a terhességi diabétesz, a magas vérnyomás, a terhességi toxémia, az elől fekvő méhlepény és a trombózis. Ezért gyakoribb szűrővizsgálatokra van szükség esetükben.

| terhes nő, szövődmény, negyven év felett, gyermekvállalás, terhesség
2017-06-05 00:28:16
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop