Terhesség hétről-hétre: 39. hét

terhesség, magzat, fejlődés | Várandósnapló 2006 ;   InforMed | Sándor, K
Mama:

Most, hogy már tudja, mikor kezdődik el igazán a vajúdás, beszéljünk arról, hogyan készül fel erre a szervezete. Érdekes számba venni azt a sok változást.

A baba leszáll a kismedencébe, ez az első szülésnél a vajúdás megkezdése előtt, a további terhességeknél alatta történik.

A méhnyak felpuhul, és valószínűleg kitágul a méhszáj. Egyes orvosok a terhesség vége felé is végeznek rutinszerű hüvelyi vizsgálatokat. A közhiedelemmel ellentétben a méhnyak állapotából nem lehet következtetni a szülés megkezdődésének időpontjára. Vannak orvosok, akik burokrepesztést végeznek, hogy felgyorsítsák az eseményeket. Ha ezzel kapcsolatban problémái lennének, ne felejtsen el még a vizsgálat vagy beavatkozás előtt szólni az orvosnak.

A szülés megindulása előtti napokban a következőket tapasztalhatja, bár ezek sem mindig pontos előrejelzői a vajúdás kezdetének:
  • vérzés
  • a nyákdugó távozása
  • bújós/fészekrakó ösztön
  • laza széklet
  • fogyás
  • fokozott érvágy
Most már nem sok van hátra, kitartás!

Baba:

Tudta, hogy a magzatvíz még a vajúdás megkezdődése után is háromóránként teljesen kicserélődik? Döbbenetes, nem? Valójában nem tudjuk, mi a magzatvíz, bár annyi bizonyos, hogy részben vizeletből, verítékből és a baba más testnedveiből áll. A kicsi már hetekkel ezelőtt elkezdte a légzést gyakorolni a magzatvízben, készülődvén a nagy eseményre.

A baba beleiből a születés utáni első bélmozgások hatására magzatszurok ürül. A magzatszurok fekete, sűrű, kátrányszerű anyag, nehéz letörülni a kicsi popsijáról. Az esetek 30 százalékában a magzatszurok ürítése még a szülés előtt megtörténik. Ez akkor okozhat gondot, ha a baba lenyeli a magzatszurkot, de ez nem valószínű, ha születéskor kellően leszívják a váladékot, amit elvégezhet az orvos vagy a szülésznő, még az otthoni szüléskor is.

Ikertippek:

Ugye, unja már azt a kérdést, hogy „még mindig egyben van-e”? Már nem sokáig. Biztos hetenként ellenőrzik hogy a babák rendesen fejlődnek, és hogy a méhlepények nem öregszenek-e. Ha van valami kérdése, ne felejtse el föltenni a vizsgálat során. Ha hajlamos a feledékenységre, inkább írja fel őket indulás előtt, és ugyanarra a papírra jegyezze föl a válaszokat is.

<< Előző hét Vissza a tartalomjegyzékhez Következő hét >>
| terhesség, magzat, fejlődés
2009-08-14 09:23:41
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop