Hirdetés

Terhesség hétről-hétre: 40. hét

terhesség, magzat, fejlődés |

Várandósnapló 2006 ;   InforMed | Sándor, K

Mama:

Az elmúlt néhány hét során a szervezet sokféle módon felkészült már a szülésre. Beszéltünk a vajúdásról, és arról, miben is áll az. Említettük a fájdalomcsillapítást és más szempontokat is. Mint bizonyára tudja, sok egészséges terhesség még a 40. hét után sem fejeződik be. Ez teljesen normális, a nőknek csupán mintegy 4 százaléka szül az előre jelzett időpontban. A nők 98 százaléka, beleértve a kiírt időben szülőket is, két héttel korábban vagy két héttel később szül.

Ejtsünk akkor pár szót a szülés megindításáról. Ezt elvégezheti az orvos (pitocin vagy burokrepesztés) vagy történhet nem orvosi módszerekkel. Bárhogy legyen is, meg kell gondolnia a szülés megindításának kockázatait és előnyeit. És ne feledje, nem számít, hogy jött a világra a baba, vagy hogy ön mit mondott vagy tett a vajúdás alatt… Nagyszerűen csinálta a dolgát!

Baba:

Az ön kicsikéje valószínűleg ahhoz a 96 százalékhoz tartozik, akik fejjel lefelé helyezkedtek el, és mélyen beálltak a medencekimenetbe. A baba immunrendszere még mindig fejletlen, és a kicsi a méhlepényből kapja az antitesteket, szülés után pedig az anyatejből jut hozzá. A testéről már lehullt a pihe legnagyobb része, bár egyes rejtett helyeken, különösen a hajlatokban, a váll és a fülek környékén még találhat a babán kis pihéket.

Az átlagos baba a születéskor 3,4 kilogramm súlyú és 50 centi hosszú. A méhlepény súlya a baba súlyának körülbelül az 1/8-a, a köldökzsinór hossza megegyezik a babáéval. A kicsinek születéskor és 5 perccel később megmérik az Apgar-pontszámát.

Annyi hónap várakozás után megérkezett a kis jövevény! Élvezzen ki minden pillanatot.

Ikertippek:

Igen csekély a nem diagnosztizált ikerterhességek aránya. Ha korábban kiderül, hogy több baba van útban, biztonságosabb lesz a szülés mind a mama, mind a babák számára.

<< Előző hét Vissza a tartalomjegyzékhez Következő hét >>
terhesség, magzat, fejlődés

2009-08-14 09:23:58

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop