Hirdetés

Terhesség hétről-hétre: 5. hét

terhesség, magzat, fejlődés |

Várandósnapló 2006 ;   InforMed | Sándor, K

Mama:

Ha az ötödik héten jár, valószínűleg végig fogja ásítozni ezt az oldalt, miközben olvassa. A mellek érzékenységének jót tesz, ha melltartóban alszik. Ezen a héten a tünetek nagyjából ugyanazok, mint az elmúlt héten voltak. Vannak nők, akiknek a megemelkedett hormonszinttől fáj a fejük.

Sok nő azonban a fentiek közül egyik tünetet sem tapasztalja. Úgy élik át terhességük korai szakaszát, hogy nem hánynak, és nem is szédülnek. Ne aggódjék, ha nincsenek a terhességre jellemző tünetei, bár ha hirtelen megszűnnek, keresse fel orvosát vagy a védőnőt.

Baba:

Ezen a héten már elkezdődik a szívverés! Döbbenetes, mennyi minden történik ilyen kis idő alatt! A hüvelyi ultrahang vizsgálat a chorionzsákok 90 százalékát kimutatja. Most már különbséget lehet tenni a baba feje és farka között. A hét végére hasznát veszi a folsavpótlásnak, mert elkezdenek összeolvadni az idegcsíkok, a velőcső kezdeménye. A babát ettől fogva embriónak hívják, átlagos hossza 1,5-2,5 mm.

Papa:

Akár azonnal szétkürtölik a világnak, akár várnak még a jó hír bejelentésével, a terhesség első hetei igen különösek. A nő semmi különöset nem érez, legkevésbé érzi magát terhesnek, Ön pedig egészen biztosan nem érez semmit, csak furcsa az egész. Teljesen normális, ha ambivalens érzései vannak, még akkor is, ha tervezték a terhességet. Fontos beszélgetni a partnerével arról is, Ön hogyan érzi magát.

Ikertippek:

A terhesség korai szakaszában ultrahanggal már kimutatható a több gesztációs zsák, ugyanakkor azonban azt is előfordul, hogy mégsem derül ki, hogy több baba is útban van. Egyes közlemények szerint a zsákok ultrahangon történő megjelenése között akár négy nap eltérés is lehet. A korai ultrahang azt is segít megtudni, hány zsák van jelen, és hogy a babák ugyanabban a zsákban vannak-e. Ez csak egypetéjű ikreknél fordul elő, ugyanakkor a köldökzsinór-problémák miatt az ilyen terhesség veszélyeztetettebb.

<< Előző hét Vissza a tartalomjegyzékhez Következő hét >>
terhesség, magzat, fejlődés

2009-08-14 09:24:54

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop