Vizsgálatok babaváráskor - orvoshoz mikor, miért?

A leendő anyuka és a baba egészsége érdekében is célszerű bizonyos orvosi vizsgálatokon részt venni. Ennek - ajánlott - menetrendjét osztjuk meg Olvasóinkkal…

| InforMed Hírek29:55-57   InforMed | Kovács, Z.

Kép: Pickabay.com

Az első nőgyógyászati vizsgálat

A menstruáció elmaradását követő 2-6 héten belül javasolt. Ezzel együtt célszerű rákszűrő, más néven citológiai vizsgálatot is végeztetni a méhnyak daganatos betegségének kizárása érdekében.
Továbbá fontos a várandós nő kórtörténetének részletes felvétele is:

 • előző terhességek és szülések
 • családban öröklődő betegségek, például vérzékenység
 • korábbi és jelenlegi egészségügyi problémák, például magas vérnyomás, allergia stb.
Minden betegséget fel kell tárni, ami a terhesség kihordását és a szülés folyamatát veszélyezteti, illetve komplikálja! Ilyen például a cukorbetegség, a vesebetegség.
Az első ultrahangvizsgálatot ajánlott már ekkor elvégeztetni, így lehetőség nyílik a terhesség időszakának pontos meghatározására, továbbá bizonytalan menstruációciklus esetén a szülés várható idejének kiszámítására.

Kivizsgálás: tetőtől talpig

Nagyon fontos a laboratóriumi vizsgálatok elkezdése is a 12-13. terhességi hétig:

 • vércsoportvizsgálat - vércsoport-összeférhetetlenség lehetőségének kiderítésére
 • vérképvizsgálat - vérszegénység-vashiány kimutatására
 • általános vizelet- és üledékvizsgálat - húgyúti gyulladás, vesekő megállapítására
 • véralvadás vizsgálata - vérzékenység szűrésére
 • máj-, anyagcsere-, vesefunkció vizsgálata
 • vércukorterhelés-vizsgálat - terhesség előtti cukorbetegség súlyosbodása, terhességi cukorbetegség kiszűrésére
 • Wasserman-vizsgálat - nemcsak a szifilisz szűrése, hanem az autoimmun megbetegedések, illetve a fokozott vérrögképződési hajlam szűrővizsgálata is egyben.
Ezenkívül tanácsos általános hasi ultrahangot is végeztetni - esetleges máj-, epe-, vese problémák kiszűrésére.
Továbbá nem árt mellultrahangszűrés sem esetleges lappangó daganat kizárására.

A pozitív terhességi teszt a nő szervezetében a terhesség folyamatának elindulását jelzi, azonban nem ad felvilágosítást arról, hogy mennyi idős a terhesség, és nem zárja ki a méhen kívüli terhesség lehetőségét sem. Ezért pozitív terhességi teszt esetén feltétlenül indokolt a nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat, és a 6-8. terhességi héten a hüvelyi ultrahangvizsgálat.

Fejlődési rendellenességek komplex szűrése


A második ultrahangvizsgálat

A vizsgálat ideális időpontja a 12-13. terhességi hét, ekkor történik - többek között - a nyaki redő vizsgálata, rövidítése: NT. Ennek a kromoszóma-abnormitás- pl. a Down-kór - korai felismerésében van jelentősége. A 12-17. terhességi héten végzett komplex genetikai szűrés nagyban segít az esetleges rendellenességek azonosításában.

A 16. terhességi héten az anyai vérmintából AFP-vizsgálat történik. A gerinczáródási betegségek - például nyitott hátgerinc - vagy az agy-, a koponyafejlődés rendellenességeinek kiszűrése a feladata, de segíthet a Down-kór kiszűrésében is. Ebből a vérmintából történik a fertőző „B” típusú májgyulladásvírus szűrése is.

Fontos, hogy a vizsgálat ténylegesen a 16. terhességi héten történjék meg, mivel csak az ebben a korban végzett mérés ad pontos eredményt.Tehát a terhességi kor elszámolását ki kell zárni! Máskülönben vérzés, méhkontrakció is meghamisíthatja az eredményt.

Ikerterhességek esetén természetesen magasabb az AFP-érték. A várandós nő a vizsgálat eredményéről értesítést kap, mely után ugyancsak a fejlődési rendellenességek korai kiszűrését célozza a harmadik ultrahangvizsgálat, mely a 18-19. héten történik.

Panaszok enyhítése

A terhesgondozás során az orvosok célja a kellemetlen panaszok enyhítése, illetve a leendő anyuka szülésre való felkészítése.

Ajánlottak:

 • gyógyteák- málnalevéltea, gyomornyugtató tea
 • emésztést támogató készítmények - rostkészítmények, aszaltszilvalé
 • bőrápoló termékek és illóolajok is nagyon hasznosak - gátmasszázsolaj, cellulit-megelőző olaj.
A terheséggel kapcsolatos panaszok többsége kapcsolatba hozható a vitamin- és ásványianyag-hiánnyal, például a fogszuvasodás, a visszerek, a narancsbőr. Szerencsére ezek megelőzhetők szervesásványianyag- és multivitamin-pótlással. Az egyik leggyakoribb probléma a vashiányos vérszegénység, amit kellemetlen mellékhatások nélkül - székrekedés - gyógynövényeket tartalmazó vaskészítménnyel is lehet kezelni.

A várandóssággal és szüléssel kapcsolatos pszichoszomatikus problémák oldására nagyon jók a relaxációs technikák, a kineziológia és természetesen az is, ha az orvos terhesgondozás közben szán időt arra, hogy beszélgessen a páciensével. A kismamamasszázs és a nyirokmasszázs, valamint a kismama-kiropraktika - gerinckarbantartás - sokat segít a terhességgel járó izom- és derékfájdalmak enyhítésében.

További vizsgálatok


A későbbiekben a 28. hétig 4 hetente, a 35. hétig 3 hetente, a 35. héttől hetente szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat javasolt egészséges várandósoknál.

Panasz esetén gyakoribb találkozások szükségesek. A magzati szívműködés vizsgálata, a vérnyomás, a testsúly, a méh nagyságának, a méhszáj állapotának megítélése a szülésznőgyógyász szakorvos feladata. Ekkor is szükség van az esetleges problémák megbeszélésére, a laborvizsgálatok eredményének ellenőrzése mellett!

A 28-30. hét között esedékes a következő vércukorterhelés-vizsgálat, vércsoport-, vérkép-, májfunkció-, vesefunkció-, illetve az anyagcsere- és a vizelet-ellenőrzés is. A vizsgálatok megismétlése a 36-38. hét között még egyszer javasolt.

A magzat megfelelő fejlődését - növekedési zavarok, kevés magzatvíz - hivatott ellenőrizni a negyedik ultrahangvizsgálat a 32. héten. A harmadik terhességi harmadban - 36-38. hét - ismét ellenőrizni kell a vérképet, a vércsoportot, a vizeletet, a máj- és a vesefunkciót.

A 35. terhességi héttől hetente javasolt a magzati mozgások és a szívműködés együttes ellenőrzése. Ez a vizsgálat az NST, mely során méhkontrakciókat is regisztrálnak.

A 36. héttől célszerű a magzatmozgások számolása, illetve azok feljegyzése a magzat méhen belüli veszélyállapotának felismerésére. Ha azonos napszakban étkezés után, egyórás pihenő során a magzatmozgásszám hasonló eredményt mutat, az egészséges magzati fejlődésre utal. Ha csökken a magzatmozgásszám, akkor mindig gondolni kell - veszélyek mellett is - arra, hogy alszik a magzat.

A 36. héten kötelező vizsgálat még a hüvelyváladék-tenyésztés is. Célja a B-streptoccocus-baktériuminfekció felderítése, mivel ez a lappangó kór szülés közben megfertőzheti a babát. Ha a szűrővizsgálat pozitív eredményű, akkor kezelés szükséges!

A magzat állapotának megítélésében segít az 5. ultrahangvizsgálat a 38. terhességi héten. Célja a magzat méhen belüli elhelyezkedésének megállapítása - koponya-, avagy medencevégű fekvés -, a méhlepény helyzetének és minőségének regisztrálása, illetve a magzat várható születési súlyának megbecsülése.

Szövődmény esetén lehetőség van olyam részletesebb vizsgálatok elvégzésére is, mint a flow-vizsgálat, mellyel a lepény és a magzat véráramlási viszonyait térképezik fel.

dr. Kovács Zoltán

| terhesség, vizsgálat, babavárás
2023-05-22 13:58:24
Kapcsolódó cikkek
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop