Azonosították a terhességi toxémia korai kórfolyamatait

A világon elsőként sikerült azonosítania a praeeclampsia (terhességi toxémia) kialakulásában szerepet játszó korai molekuláris útvonalakat és szabályozási hálózatokat magyar kutatóknak.


A méhen kívüli terhesség

A méhen kívüli terhesség alatt az esetek 99 százalékában a petevezetőben elhelyezkedő terhességet értjük. Fontosságát az adja, hogy két méhen kívüli terhesség előfordulása után szinte biztosan lombikbébi-eljárásra szorul a beteg, de számos esetben már egy után is.


Urológiai panaszok terhességben

A veséket és a húgyutakat érintő változások terhesség alatt normálisak. A terhesség alatt észlelhető átmeneti urológiai elváltozások oka egyszerűen a magzat "térfoglalása". A kialakult állapotok többsége a szülést követő 1-2 hónapban maradéktalanul rendeződik


Kapcsolat lehet a terhességi diabétesz és a későbbi szívproblémák között

A terhességi cukorbetegség és a későbbi szívproblémák között kapcsolat lehet egy új hosszú távú amerikai kutatás szerint.


Terhesség alatti fertőzések

A terhesség megállapítása után kiegészítő laborvizsgálatok elvégzésére is sor kerülhet az anya életkora, betegsége, vagy a családban előforduló kórképek alapján. Dr. Kádár János immunológus, infektológus, az Immunközpont főorvosnának segítségével a speciális esetekben alkalmazott vizsgálatokat mutatjuk be.


Nemzetközi összefogás a koraszülés megelőzéséért

Bár sok szép történetet lehet hallani csodával határos módon megmenekült apró koraszülöttekről, a szomorú valóság az, hogy a szakemberek igen keveset tudnak a koraszülés valódi okairól. Ha az eddig ismert megelőzési módszereket következetesen alkalmaznák, évente 58 ezer babát lehetne megkímélni attól, hogy túl korán szülessen meg.


A pre-eklampszia

A fejfájás az esetek többségében veszélytelen, és nem jelent egészségi kockázatot, de várandósoknál a fejfájás lehet a pre-eklampszia jele is. Ez az állapot életveszélyt jelent mind a babára, mind a mamára.


A vetélés jelei

A legfontosabb, hogy a várandós nő ne essen pánikba, ha pecsételő vérzést vagy görcsöket tapasztal, illetve ha a terhesség tüneteit hirtelen nem érzékeli, hanem keresse fel orvosát!


A cink- és rézhiány spontán vetélést okozhat

A granadai egyetem kutatói bizonyítékokkal támasztották alá, hogy terhes nőknél a réz és a cink alacsony szintje összefügghet a spontán vetéléssel.


A HELLP-szindróma a terhesség ritka, de életveszélyes szövődménye

A terhesség kapcsán viszonylag kevés szó esik olyan különleges betegségekben szenvedő, vagy speciális kezelést igénylő páciensekről, akiknek már a teherbe esése is sokkal nehezebb az átlagosnál.


1 |

Web Design & Development Prowebshop