A nagy hőség árthat a magzatnak is

Izraeli kutatók vizsgálata megállapította, hogy a nyári hónapokban a várandós nőknél a kiszáradás miatt gyakrabban fordul elő, hogy nem elegendő a magzatvíz mennyisége.

kiszáradás, magzatvíz, terhesség, magzatvíz | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
A vizsgálat fő célja annak a megállapítása volt, vajon a nyári meleg okozhatja-e magzatvíz mennyiségének csökkenését, ezért a kutatók összehasonlították a magzatvíz nyári hónapokban történt csökkenését az év többi részében észlelttel.

A Beer Sheba-i egyetem tudósai az 1988-2007 között májustól augusztusig lezajlott csökkent magzatvizes szülések adatait értékelték.

Miután kizárták a magzatvíz vesztésének egyéb okait – például idő előtti burokrepedés, méhen belüli gátolt magzati fejlődés vagy deformitások –, a vizsgálat megállapította, hogy igen, gyakoribb nyáron, mint az év többi részében.

A vizsgált időszakban 191 558 szülés történt, ebből 4335-ben a magzatvíz mennyisége ismeretlen okból csökkent volt. Ezek közül 1553 szülés (36 százalék) zajlott le a négy nyári hónapban, míg a maradék 8 hónapban 2782 (64 százalék).

– Fontos, hogy a várandós nők elegendő vizet igyanak, különösen nyáron, ez legyen mintegy napi 10 pohár, és ne menjenek a napra, nem csak az anya érdekében, hanem azért is, hogy elkerüljék a magzat kiszáradását – mondja Eyal Sheiner professzor, a negevi Ben Gurion-egyetem professzora.

A magzatvíz táplálja és védi a magzatot, mintegy kipárnázza a helyét, elősegítve ezzel az izmok és a csontok fejlődését, és védi a magzatot a kiszáradástól.

Medical News Today
| kiszáradás, magzatvíz, terhesség
2010-07-12 13:00:01
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop