Bőrkiütés terhességben

Bizonyos bőrkiütések kizárólag terhesség kapcsán fordulnak elő. Ilyen például a herpesz gesztacionisz és a terhességi urtikária

kiütés, terhesség, herpesz, terhességi urtikária | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Herpesz gesztacionisz A terhességi herpesz (herpes gestationis, ejtsd: herpesz gesztacionisz) erősen viszkető, folyadékkal telt hólyagos kiütések formájában jelenik meg.

A herpesz elnevezés félrevezető, mert a kiütést nem herpeszvírus és nem is egyéb vírus okozza. Oka valószínűsíthetően a rendellenes, a szervezet saját szöveteivel reagáló antitestekben rejlik (autoimmun reakció). Ez a nem túl gyakori kiütés a terhesség 12. hete után bármikor, vagy a szülés után közvetlenül jelentkezik.

A viszkető kiütéseket általában kicsiny, folyadékkal telt hólyagcsák (vezikulák) és nagyobb, szabálytalan alakú folyadéktartalmú duzzanatok (bullák) alkotják. Gyakran a hasbőrön jelentkeznek először, majd szétterjednek. A kiütés néha gyűrű alakban lép fel, a külső szélen elhelyezkedő hólyagcsákkal. Jellegzetes esetben a szülés után gyors romlást mutat, majd néhány hét vagy hónap alatt eltűnik. További terhességek alatt vagy fogamzásgátló tabletta szedésekor gyakran kiújul. Néha a gyermek is hasonló kiütéssel születik, ami rendszerint kezelés nélkül, néhány hét alatt elmúlik.

A kórisme megerősítéséhez az érintett bőrterületből apró mintát vesznek és elküldik a laboratóriumba, ahol megvizsgálják, hogy jelen vannak-e antitestek.

A kezelés célja, hogy az erős viszketés enyhüljön és ne keletkezzenek újabb hólyagok. Enyhébb kiütés esetén legtöbbször jó hatású a közvetlenül a bőrre kenve gyakran alkalmazott kortikoszteroid kenőcs. Kiterjedtebb kiütések esetén szájon át adnak kortikoszte-roidokat. A terhesség késői szakaszában adott kortikoszteroid a magzatra valószínűleg nincs káros hatással. Ha a szülést követően a viszketés súlyosabbá válik vagy szétterjednek a kiütések, akkor nagyobb dózisú kortikoszteroidra lehet szükség.

Terhességi urtikária

A terhességi urtikária a terhesség alatt fellépő egyszerű, viszkető kiütés.

Oka ismeretlen. Erősen viszkető, piros, szabálytalan alakú, lapos vagy kissé kiemelkedő, csalánkiütéshez hasonlító foltok jelennek meg a hason - középpontjukban néha apró, folyadékkal telt hólyagcsával. A kiütés tovaterjed a combra, fenékre és néha a karokra is. Viszkető foltok százai jelenhetnek meg. A bőr körülöttük gyakran halvány. A kiütés általában a terhesség utolsó 2-3 hetében, esetenként pedig az utolsó pár napban tűnik fel. A 24. hét után azonban bármikor előfordulhat. A viszketés annyira kellemetlen lehet, hogy az asszony nem tud tőle aludni. A szülés után rendszerint igen hamar elmúlik és a következő terhességek alkalmával nem tér vissza.

Ezt a fajta kiütést néha nehéz biztosan diagnosztizálni, mert nincs olyan vizsgálat, amellyel egyértelműen bizonyítható lenne a terhességgel való összefüggés.

A viszketést és a kiütést 2-4 nap alatt elmulaszthatjuk kortikoszteroid kenőcs gyakori alkalmazásával. Súlyosabb kiütés esetén néha szájon át adnak kortikoszteroidot, melynek a terhesség késői szakaszában szedve valószínűleg nincs magzatkárosító hatása.

| kiütés, terhesség, herpesz, terhességi urtikária
2009-02-06 11:34:03
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop