Szívbetegség terhességben

Az Egyesült Államokban a fogamzóképes korú nők körében csökkent a szívbetegség előfordulása, valószínűleg amiatt, mert a szívet károsító gyermekkori betegség, a reumás láz lényegesen ritkább manapság.

szívbetegség, terhesség | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A teherbe esés előtt súlyosan szívbeteg nők mintegy 1%-a a terhesség következtében, rendszerint szívelégtelenségben meghal. A fejlett diagnosztika és kezelés jóvoltából azonban a legtöbb szívbeteg nő biztonságban, egészséges gyermeket szülhet. A gyermekvállalás hosszú távon nem befolyásolja a szívműködésüket és nem csökkenti életkilátásaikat.

A vérkeringésben terhesség alatt normálisan bekövetkező változások a szívre többletterhet rónak,n ezért a terhes vagy gyermeket tervező nő mindenképp közölje orvosával, hogy van-e vagy volt-e valaha szívbetegsége.

Terhességben a szívbetegségek kórismézése nehezebb. Terhesség alatt a vér összmennyisége megnövekszik, s ez zörejeket (a szíven örvénylő áramlással áthaladó vér keltette zajt) okoz, ami szívbetegség gyanúját keltheti, jóllehet szívbetegség nem áll fenn. Ezenkívül a vénák is kitágulnak, a szív szaporábban ver és röntgenfelvételen más képet ad.

Szívelégtelenség

A szívelégtelenség lényege, hogy a szív képtelen a szervezetbe kielégítő mennyiségű vért pumpálni.

A terhesség előrehaladtával a szívelégtelenségben szenvedő asszony néha egyre fáradtabbnak érzi magát, még akkor is, ha eleget pihen, kerüli a stresszt, tápláló ételeket fogyaszt, vasat szed a vérszegénység megelőzésére és korlátozza a súlygyarapodását. Különös figyelmet érdemelnek azok az időszakok, melyekben a szívre a legnagyobb terhelés hárul, vagyis a 28. és 34. terhességi hét közötti periódus, a szülés alatti és az azt közvetlenül követő időszak. Az anya szívbetegsége befolyásolhatja a magzatot. Az anya szívelégtelenségének egy-egy megnyilvánulása során a magzat meghalhat vagy túl korán megszülethet (koraszülés).

A szülési munka és az összehúzódó méhből a szívbe visszajutó nagy mennyiségű vér nagymértékben növeli a szív terhelését. Minden méhösszehúzódás alkalmával a szív ilyenkor 20%-kal több vért pumpál. A súlyos szívelégtelenségben szenvedő asszonynak epidurális érzéstelenítőt adhatnak, amellyel a gerincvelő alsó szakaszán kikapcsolják az érzékelést és megszüntetik a szülés alatti préselést. A préselés meggátolja az oxigénfelvételt a nő tüdejében, s ezáltal csökkenti a magzat oxigénellátottságát. A gyermek ekkor fogó segítségével vagy császármetszéssel jön világra. A fogós szülés az anya számára kisebb veszéllyel jár, mint a császármetszés, bár a magzat sérülésének veszélye nagyobb. Az ilyen sérülések azonban legtöbbször nem jelentősek.

Szülés után a kismama szervezete roppant változó terhet ró a szívre. A szívelégtelenségben szenvedő asszonyok még legalább 6 hónapig veszélyeztetettek.

Reumás szívbetegség

A reumás szívbetegség a reumás láz gyakori szövődménye, amelyben egy vagy több szívbillentyű beszűkül, különösen gyakran érintett a kéthegyű billentyű (mitrális billentyű sztenóziss).

A szívbillentyű-szűkület okozta problémákat a terhesség súlyosbítja. A beszűkült billentyű nem tud megbirkózni a szaporább szívverés, a megnövekedett vértérfogat és a szív terhesség alatti fokozott terhelése által támasztott követelményekkel. Ennek következményeképp folyadék rekedhet meg a tüdőben, tüdőödémát, a mitrális billentyű sztenózis legveszélyesebb komplikációját okozva.

Súlyos reumás szívbetegség esetén a kéthegyű billentyűt általában meg kell operálni. Szükség esetén a műtét a terhesség alatt is elvégezhető, de a nyílt szívsebészeti beavatkozás következtében a magzat elvesztésének, illetve a koraszülésnek a veszélye fokozódik.

A terhesség alatt az asszony korlátozza fizikai aktivitását és kerülje a kifáradást és az idegességet. A vajúdás és szülés optimális esetben a tervezett időpontban vagy néhány nappal azelőtt zajlik. Minthogy a reumás szívbetegségtől károsodott szívbillentyűk fogékonyak a fertőzésekre, a vajúdás során megelőzésképp antibiotikumot adnak, majd 8 órával a szülés után, és minden olyan esemény alkalmával, ami a fertőzés veszélyét növeli, például fogászati beavatkozás vagy a magzatot körülvevő burok megrepedése esetén. Az ilyen fertőzés igen súlyos következménnyel járhat.

Veleszületett szívhibák

Ha a nő veleszületett szívhibában (kongenitális szívbetegségben)n szenved, de a terhesség előtt tünetmentes volt, akkor a legtöbb esetben a terhességi szövődmények kockázata nem emelkedik. Olyan szívbetegségekben azonban, amelyek a jobb szívfelet és a tüdőt érintik, mint például Eisenmenger-szindrómában és primer pulmonális hipertóniában, az asszonyok hajlamosak az eszméletvesztésre és esetleg a szülés alatt vagy közvetlenül utána meghalnak. A halál okát nem ismerik pontosan, de a kockázat elég nagy ahhoz, hogy a terhesség vállalása ellenjavallt legyen. Ha a fenti betegségek valamelyikében szenvedő nő teherbe esik, akkor a lehető legjobb feltételek mellett vezetik le a szülést, teljes újraélesztő-felszerelés készenlétében. A hibás szívbillentyűk fertőződésének megelőzésére antibiotikumot alkalmaznak. A vetélés vagy a 20. terhességi hét utáni abortusz is veszélyes e nők számára.

Mitrális prolapszus

Mitrális billetyű prolapszusban a kéthegyű billentyű vitorlái a bal kamra összehúzódásakor beboltosulnak a bal pitvarba, s emiatt kis mennyiségű vér áramolhat vissza a pitvarba (regurgitáció).

A mitrális prolapszusH fiatal nőkben gyakoribb, és általában öröklődik. Tünete a szívzörej, a szívdobogásérzés (palpitáció), és esetenként a szabálytalan szívritmus. A legtöbb nőnél, akinek ilyen rendellenessége van, nem lép fel komplikáció a terhesség során, de szüléskor általában intravénás antibiotikumot kapnak, hogy a szívbillentyűk fertőződését elkerüljék.

| szívbetegség, terhesség
2009-03-05 21:53:58
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop