Műtét terhesség alatt

A terhesség alatt műtéti beavatkozást igénylő panaszok legtöbbje hasi eredetű. A terhesség megnehezítheti a kórismézést és bonyolultabbá teszi a beavatkozásokat. Mivel különösen a korai terhességben elvégzett műtét idézhet elő vetélést, a beavatkozást rendszerint a lehető legkésőbbi időpontra halasztják, ha az anya egészsége hosszú távon nem forog veszélyben.

műtét, terhesség | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Az appendicitisz (féregnyúlvány- [vakbél] gyulladás) a méhösszehúzódásra hasonlító görcsös fájdalmat okoz. A vérben emelkedett fehérvérsejtszám a jellemző eltérés, minthogy azonban a fehérvérsejtszám terhességben normális esetben is magasabb, ennek kimutatása terhes asszonyokban nem alkalmas az appendicitisz kórismézésére. Emellett az előrehaladó terhesség során az appendix (féregnyúlvány) egyre feljebb nyomódik a hasüregben, így tehát a has jobb alsó részén jelzett fájdalom, ami egyébként az appendicitiszre jellemző, terhességben nem jelzi megbízhatóan a vakbélgyulladást. Ha valószínűsítik, hogy vakbélgyulladásról van szó, akkor azonnal el kell végezni a vakbélműtétet (appendektómiát), mert a vakbél átfúródása terhességben végzetes következménnyel járhat. A vakbélműtét általában nem okoz károsodást a magzatban és nem vezet vetéléshez.

A terhesség során petefészekciszták alakulhatnak ki, és fájdalmas görcsöket okozhatnak. Ultrahangvizsgálattal veszélytelenül és megbízhatóan ki lehet mutatni a petefészekcisztát. Az egyértelműen rákos jellegű ciszták esetét kivéve a műtétet rendszerint a 12. terhességi hét utánra halasztják, mert a ciszta sokszor terhességet fenntartó hormonokat termel, és néha magától fel is szívódik. Ha azonban a ciszta vagy szövetszaporulat tovább növekszik vagy nyomásra érzékeny, akkor a műtétet esetenként a 12. hét előtt is el kell végezni, mert lehet, hogy rákos daganatról vagy tályogról van szó.

A terhesség során néha epehólyagbántalom jelentkezik. A terhes asszonyt ismételten megvizsgálják, s így nyomon követik a folyamat előrehaladását. Ha az állapota nem javul, műtétre lehet szükség.

A bélelzáródás terhességben rendkívül súlyos lehet. Ha bélelhalás következik be, vagy hashártyagyulladás (peritonitisz, a hasüreg belső borításának gyulladása) alakul ki, az az asszony számára életveszélyt jelent és vetéléshez vezethet. Ha a terhes asszonynak bélelzáródásra utaló tünetei vannak, haladéktalanul diagnosztikus hasfeltárást végeznek, különösen, ha a beteg korábban hasi műtéten vagy hasi fertőzésen esett át.

| műtét, terhesség
2009-02-20 20:14:31

Web Design & Development Prowebshop