Egyre gyakoribb a szélütés az amerikai kismamáknál

Emelkedett a szélütések aránya az Egyesült Államokban a várandós és a frissen szült anyák körében, vélhetően azért, mert egyre több közöttük az elhízott, és egyre többen szenvednek magas vérnyomásban vagy szívbetegségben - állapították meg jelentésükben az amerikai betegségmegelőzési központ, a CDC munkatársai.

terhesség, elhízás, szélütés | MTI Hírek 2011 ;8
A kutatók a szövetségi adatbázisokból származó információkat elemezve arra jutottak, hogy a szélütés miatti kórházi kezelések száma az 1994-1995-ös mintegy 4100-ról 2006-2007-re 6300 körülire emelkedett, ami 54 százalékos növekedést jelent.

Szakemberek szerint igen komolyan kell venni a figyelmeztető adatokat, és érdemes lenne szélesebb körben szűrni azokat a nőket, akiknél jelen vannak a kockázati tényezők.

Évente mintegy négymillió gyerek születik az Egyesült Államokban, ezért a szélütések száma abszolút értékben nem nagy, 1-2 ezrelék. A terhesség alatt növekszik a szélütés kockázata egyrészt a hormonváltozások, másrészt a vér összetételének megváltozása következtében. Ha a várandós kismama eleve több kockázati tényezővel vág bele a terhességbe, például elhízás, cukorbetegség vagy magas vérnyomás miatt, akkor akár meg is duplázódhat annak rizikója, hogy szélütést szenved el alatta vagy közvetlenül a szülést követően - magyarázta Elena Kuklina kutatásvezető, a CDC stroke-megelőzéssel foglalkozó szakértője.

A tanulmányt az Amerikai Szív Társaság Stroke című folyóiratában csütörtökön tették közzé.
| terhesség, elhízás, szélütés
2011-08-01 09:57:35