Több a koraszülött kisfiú, mint kislány

Több a koraszülöttek közt a kisfiú, mint a kislány, és a fiúk később is sérülékenyebbek. Az okok egyelőre ismeretlenek - derült ki a koraszülöttek egészségéről szóló, pénteken közzétett világjelentésből. A kengurumódszer az idő előtt érkezett babák százezreinek életét menthetné meg.

A nemek közötti különbség nem túl nagy: 2010-ben a koraszülöttek 55 százaléka volt fiú - olasható a Pediatric Research című tudományos lapban a héten megjelenő tanulmányban.

A nemek közti különbség egyik lehetséges oka, hogy a fiút váró kismamáknál egyes terhességi szövődmények - többek közt a magas vérnyomás és a méhlepény rendellenességeinek - kockázata nagyobb.
Azonban egy kislány nagyobb eséllyel éli túl a korai születést, mint egy kisfiú, még ha ugyanannyi időre jöttek is világra.

A lányok előbb járnak, előbb beszélnek, gyorsabban nőnek, mint a fiúk, és ez igaz a méhen belüli életre is. Néhány nappal több fejlődés az anyaméhben megelőzheti például az éretlen tüdő súlyos szövődményét - vélte Joy Lawn, a kutatás vezetője, a londoni Higiénia és Trópusi Betegségek Iskolájának munkatársa.

Évente a világon körülbelül 15 millió baba érkezik túl korán, többségük Afrikában és Ázsia egyes térségeiben, ahol a legkisebbek életben maradása nagy nehézségekbe ütközik. Mintegy egymillió csecsemő hal meg azért, mert idő előtti született, további egymillió pedig olyan betegségben, amely a koraszülöttséggel végzetessé válik - mutatta ki a kutatás.

A jelentés tartalmazza az első becsléseket arról, hány koraszülött szenved maradandó károsodást. Kiderült, a szövődmények kockázata attól függ, hol és milyen korán jön világra a csecsemő. A világon a koraszülöttek hét százalékát sújtja a két legkomolyabb szövődmény: az idegrendszeri károsodás, melynek súlyossága a tanulási nehézségektől a bénulásig terjedhet, illetve látás elvesztése.

Legnagyobb veszélyben a terhesség 28. hete előtt született babák vannak. A jelentés becslései szerint 52 százalékuk szenved bizonyos fokú idegrendszeri károsodást. A közepes jövedelmű országok koraszülöttjeinél kétszer akkora a szövődmény kockázata, mint az Egyesült Államokban és más jóléti országokban világra jött kicsiknél.

A tanulmányból az is kiderült, a magas jövedelmű országokban a koraszülöttek 80 százaléka életben marad, bár az időre született babákhoz képest nagyobb eséllyel kerülnek újra kórházba, és valószínűbb, hogy tanulási-viselkedési nehézségekkel kell szembenézniük.

A koraszülöttek 85 százaléka csak hat héttel vagy ennél is kevesebbel születik a vártnál korábban, és ha nincsenek légzési problémáik, az úgynevezett kengurumódszer sokkal kedvezőbb lenne számukra - hangoztatta Lawn. A módszer azt jelenti, hogy nem inkubátorban, hanem az anya mellkasára fektetve, betakarva gondozzák a kis csecsemőt, ez pedig segíti a természetes táplálást és megóvja a babát a kihűléstől és sok fertőzéstől is.

Pénteken, a Koraszülöttek Világnapján elmondott beszédében Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár elmondta: a koraszülés szövődményei miatt évente elveszített egymillió csecsemő háromnegyede lenne megmenthető költségkímélő eljárásokkal, akár az intenzív ápolás eszközei nélkül.
| koraszülött, nemek, kenguru módszer
2013-11-18 06:10:51
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop