Terhességi szövődmények

A terhesség a nő életének nemcsak legszebb eseménye és az asszonyi kiteljesedésnek korszaka, hanem egyben a szervezet nagy erőpróbája is, mert a terhesség a szó szoros értelmében véve megterhelést jelent a szervezetnek. Ezért indokolt, hogy a szívbillentyű-bántalomban, idült vesebetegségben, tbc-ben vagy más krónikus betegségben szenvedő asszony a kívánt terhesség előtt kérje ki orvosa véleményét.

terhesség, szövődmények | Orvos a családban 1991 ;   Medicina Kiadó | Szendei, Á.
Ha viszont az asszony valamilyen ismert krónikus betegség ellenére terhes lett, saját érdekében egész terhessége alatt állandó, rendszeres orvosi gondoskodásra van szüksége.

Striák

A terhesség második felében a terhes nők nagy részének csípőtájékán, hasfalán kékeslila színű, ún. terhességi csíkok jelennek meg. Ezeknek a csíkoknak az eredete pontosan nem ismert, de valószínű, hogy a hasfali zsírfelszaporodás és az ezáltal okozott kötőszövet-szakadás következménye. Néha férfiakon is előfordul mellékvese-túlműködés esetén a terhességi csíkokhoz hasonló jelenség. A szülés után az addigi lilás csíkok elhalványodnak, de azután is megmaradnak az élet végéig, bár fokozatosan halványodnak.

Terhességi toxikózis

A leggyakoribb terhességi szövődmény (különösen a terhesség második felében) a terhességi vesebaj vagy a terhességi toxikózis. Jellegzetes tüneteit az orvosi szaknyelvben szereplő három nagybetű jelzi. Az E eritrocitát (ez esetben tehát a vörösvérsejteknek a vizeletben való megjelenését). A P proteint (tehát fehérjevizelést), a H hipertóniát jelent. A vörösvértest- és fehérjeürítéssel járó vesekárosodás rendszerint bokaduzzadással vagy a test más területein jelentkező vizenyős duzzadással jár. Terhességi toxikózis miatt állandó orvosi ellenőrzésre van szükség, sőt, ha az orvos szükségesnek tartja, a terhesség utolsó hónapjait intézetben kell tölteni. A legfontosabb teendő az étrendi utasítások, elsősorban só-és folyadékszegény vagy teljesen sómentes étrend betartása. Az egyszer már terhességi vesebajon átesett nő feltétlenül kérje ki orvosa tanácsát, mielőtt újabb terhességre vállalkozna. Ha ugyanis súlyosabb a vesekárosodás, az újabb terhesség nemcsak a magzat életesélyeit, hanem az anya életét is veszélyezteti. Ilyen esetekben rendszerint a terhesség második felében öntudatvesztéssel és periodikus rángógörcsökkel járó állapotra, eklampsziára kerülhet sor. Ennek oka egyelőre ismeretlen. Ha ilyen görcsökre otthon kerülne sor, a fogsorok közé vászonba csavart fakanálnyelet kell helyezni, hogy a beteg a nyelvét meg ne harapja, és lehetőleg le kell fektetni, hogy meg ne üsse magát és ne szenvedjen sérülést. Az eklampsziás nő sürgős kórházi elhelyezést igényel, ahol vagy műtétileg megoldják a szülést, vagy megszakítják a terhességet.

Rh-ellentét

Az Rh-negatív vércsoportú nő magzattá veszélyeztető szövődmény. Ha Rh-negatív anya Rh-pozitív egyéntől élete során bármikor vérátömlesztést kapott, vagy előzetes terhessége során saját férje révén Rh-pozitív magzatának vérével szemben "túlérzékennyé" vált, akkor az anyai vérben Rh-ellenanyagok képződnek. Ha tehát az Rh-negatív anya első terhessége előtt nem kapott Rh-pozitív vért transzfúzió alkalmával, akkor az Rh-pozitív féltől származó Rh-pozitív magzat-miután nem került sor előzőleg túlérzékenységre -, egészségesen születik. A második terhesség alkalmával azonban, mivel az első terhesség alatt az anyai vérben az Rh-pozitív antigénnel szembeni antitestek, más néven: ellenanyagok keletkeztek, már sor kerülhet immunreakcióra. Az anyai vérből a magzat keringésébe jutó ellenanyagok a magzat vörösvértesteit oldják, es azok szétesését eredményezik. A szétesett vörösvértestek pótlására a csontvelő burjánzani kezd, ugyanakkor a szétesett vörösvérsejtek festékanyagai a magzat súlyos sárgaságát okozzák. Súlyos esetben az állapot a magzat elhaláshoz vezet.

Az Rh-ellentét megelőzése vagy kivédése céljából a terhesgondozókban a normális A-, B-, AB-, 0-vércsoporton kívül az Rh-tulajdonságot is megállapítják, és ha az anya Rh-negatívnak bizonyult, a terhesség második felében rendszeres időközökben ellenőrzik az anyai vérben az Rh-ellenes ellenanyagok (antitestek) mennyiségét, koncentrációját. Amennyiben ez a koncentráció bizonyos küszöbértéket meghalad, az ellenanyagot közömbösítő injekciókkal az immunreakciót kivédik, tehát nem kerül sor magzati ártalomra.

| terhesség, szövődmények
2002-11-12 18:45:34

Web Design & Development Prowebshop