A terhesség alatti magas vérnyomásról: eklampszia

A magas vérnyomásban szenvedő terhes nőknek általában ágynyugalmat javasolnak, de egyelőre nem bizonyított, hogy valóban hasznos-e. Amíg nem tudjuk egyértelműen bizonyítani, hogy hasznos, ha a magas vérnyomásban szenvedő terhes nő fekszik, addig nem kellene rutinszerűen előírni – véli az egyik szakember.

terhesség, eklampszia, magas vérnyomásról | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Vannak, akiknek már magas a vérnyomásuk, amikor teherbe esnek, másoknál ez az állapot csak egy lehetséges veszélyes terhességi szövődmény, a preeklampszia hatására alakul ki.

A preeklampszia legsúlyosabb formája (160/110 vagy magasabb vérnyomás esetén) veszélybe kerülhet mind a baba, mind a mama élete. Az ilyen nőket szigorú felügyelet alatt kell tartani, és folyamatosan ellenőrizni a vérnyomásukat, gyakran ajánlják a fekvést is. Ám ez egyetlen biztos megoldást a szülés hozza el.

Mindössze négy klinikai kísérlet foglalkozott ezzel a kérdéssel, de az eredmény nem egyértelmű. Nem biztos, hogy az ágynyugalom jót tesz, sőt, egyes esetekben egyértelmű hátrányai vannak. A mozgásszegény életmód hosszú távon vérrögök kialakulásához vezethet, az ágyban fekvés ráadásul fokozhatja az amúgy is stresszes állapotot. A dolgozó nőknél ez még keresetkieséssel is jár.

Egyes orvosok szerint ez azért is kényes kérdés, mert egyrészt nem tudni, milyen hatással van a magzatra az anya terhesség alatti fekvése, másrészt nem jó, ha a terhes nő azt hiszi, hogy ha valami probléma van, az az ő hibájából következett be, mert mégis felkelt, holott feküdnie kellett volna.

WebMD
| terhesség, eklampszia, magas vérnyomásról
2005-10-25 17:59:49

Web Design & Development Prowebshop