A várandós anyák többet horkolnak

A terhesség vége felé a nők kétszer gyakrabban horkolnak, mint a többiek, olvasható egy edinburghi tanulmányban.

terhesség, horkolás | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A kísérletben részt vevő 100 nem terhes nő közül 17 horkolt, míg a terheseknél ez az arány 41 volt. A kutatócsoport szerint a terhesek légútjai szűkebbek, ennek oka valószínűleg az, hogy a has növekedésével és a súlygyarapodással megnő a tüdőre és a légcsőre gyakorolt nyomás is.

A kutatók azt is megállapították, hogy a horkoló nőknél nagyobb volt a nyak kerülete. – A zsír lerakódhat a nyak lágyrészeiben, és a felső légutak környékén, ez növeli a nyak méretét, és szűkíti a légutakat – állítja a kutatás vezetője, Neil Douglas professzor.

Azt is megjegyezték, hogy a szűkülő légutakkal együtt nő a vérnyomás is, ami az ún. pre-eklampsziával áll kapcsolatban. Akik a terhesség alatt erősen horkolnak, vérnyomás problémájuk lehet, ezt jó, ha megemlítik orvosuknak, írja a professzor.

– Úgy tűnik, valóban van kapcsolat a súlygyarapodás és a horkolás közt, de az még nem világos, rejt-e mindez magában kockázatot. Nem szabad, hogy a terhes nőket ez fölösleges aggodalommal töltse el – írja egy másik szakember, Belinda Philips.

BBC
| terhesség, horkolás
2006-01-28 11:04:53
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop