Kockázatos a hízás két terhesség között

Az első terhességük után meghízott nőknél gyakoribb a második terhesség alatti szövődmény, olvasható egy nemrégiben készült tanulmányban. A nagyszabású vizsgálat bizonyítékkal szolgál arra a már régóta sejtett közvetlen kapcsolatra, ami az anya túlsúlya és az olyan terhességi szövődmények, mint a preeklampszia vagy a halvaszülés között fennáll.

terhesség, elhízás, szövődmény | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A szerzők szerint viszonylag kis súlyfelesleg is súlyos betegségekhez vezethet.

– Mind az elhízásnak, mind a terhességi szövődményeknek hasonló okai lehetnek, így nem tudjuk, vajon valóban a túlsúly-e az oka a terhességi szövődményeknek – mondja dr. Eduardo Villamor bostoni kutató.

A kutatók több mint 150 ezer svéd nő súlyváltozásait követték nyomon első és második terhességük között. A két terhesség között átlagosan eltelt idő két év volt. Először az anyák testtömeg-indexét vizsgálták a két terhességgel kapcsolatos első orvosi vizsgálat idején, majd megnézték, előfordultak-e terhességi szövődmények.

Azt tapasztalták, hogy az első terhesség után is megmaradt túlsúly vagy a második alatt felszedett kilók fokozták a terhességi és a szülési szövődmények előfordulását.

Egy normál súlyú és testalkatú nőnél 8 kilós súlygyarapodás 63 százalékkal növelte a halvaszülés esélyét, szemben azzal a nővel, aki csupán néhány kilót hízott. A normális súlyú nőknél még szerény súlygyarapodás is fokozta a második terhesség alatt a komplikációk kockázatát.

1960 és 2000 között az Egyesült Államokban a háromszorosára nőtt az elhízott 20-39 éves nők száma, 9 százalékról 28 százalékra.

A fentiek tudatosítása különösen fontos azokban az országokban – például Svédország vagy az Egyesült Államok –, ahol a túlsúly vagy az elhízás igen nagymértékben elterjedt, különösen a szülőképes korú nők körében. Fontos tudni, hogy azok az anyák, akik szoptatnak, könnyebben tudnak lefogyni a két terhesség között.

| terhesség, elhízás, szövődmény
2006-10-02 12:44:00

Web Design & Development Prowebshop