A hormonok előre jelzik a vetélés kockázatát

Százból egy nőnél előfordul, hogy egymás után többször is elvetéli magzatát. Szakemberek remélik, hogy ez a jövőben megelőzhető lesz, a londoni egyetem kutatói ugyanis megállapították, hogy a vetélésre hajlamos nők vérében alacsonyabb a placenta által termelt egyes hormonok szintje.

hormonszint, vetélés, inhibin A | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
Az orvosok már korábban is észrevették, hogy a mesterséges megtermékenyítéssel létrejött terhességek esetén egy bizonyos hormon, az inhibin A szintje vetéléssel végződő terhességek esetén alacsonyabb, mint a sikeres IVF-terhességeknél.

Eric Jauniaux professzor és munkatársai megvizsgálták, hogy vajon ez a hormon, illetve a többi, placenta által termelt hormon alkalmas-e arra, hogy előre jelezze a vetélést. 37 terhes nő vérmintáját vizsgálták meg, a nők között voltak, akiknél már többször, olyanok, akiknél egy alkalommal, valamint olyanok is, akiknél a múltban még nem fordult elő vetélés.

A terhesség hatodik hetében az inhibin A, a hCG és az ösztradiol nevű placenta hormonok szintje akár négyszer alacsonyabb volt azoknál a nőknél, akik elvetéltek, mint azoknál, akik élő magzatot hoztak a világra. Ezek a hormonok létfontosságúak az embrió táplálása és fejlődése szempontjából. Jauniaux professzor szerint: – Ha elég korán azonosítani tudjuk ezeket a hormonvariációkat, remény van arra, hogy ki tudjuk fejleszteni az anyák számára a megelőző kezelést.

Más kutatók munkája már alátámaszotta azt a véleményt, hogy az inhibin A jó előrejelzője lehet a terhesség kimenetelének. Jauniaux professzor és munkatársai elismerik, hogy további kutatásokra van szükség, jóval több nő bevonásával. A Vetélés Társaság szóvivője üdvözli a kutatásokat, és reményét fejezi ki, hogy a megfelelő kezelés kidolgozásával a többszöri vetélések megelőzhetők lesznek .

BBC News
| hormonszint, vetélés, inhibin A
2005-05-15 18:24:47

Web Design & Development Prowebshop