A méhen kívüli terhesség

A méhen kívüli terhesség alatt az esetek 99 százalékában a petevezetőben elhelyezkedő terhességet értjük. Fontosságát az adja, hogy két méhen kívüli terhesség előfordulása után szinte biztosan lombikbébi-eljárásra szorul a beteg, de számos esetben már egy után is.

petevezetÅ‘, petevezető, méhen kívüli terhesség, terhesség | InforMed Hírek14   InforMed | Kőrösi, T.

Mi okozza?

Az egyre gyakrabban előforduló, szexuálisan átvihető kismedencei gyulladásos folyamat, főleg a Chlamydia trachomatis által kiváltott fertőzések után közel hatszorosára növekszik a petevezető terhességek rizikója, míg két-három gyulladás után 35-75 százalék valószínűséggel záródnak le a petevezetők, amely állapot "egyenes út" a lombikbébi programhoz vagy a mikrosebészeti műtéthez.

Hasonlóan növekszik az előfordulás gyakorisága terhesség megszakítások után. Számos tanulmány számol be egyéb rizikófaktorokról, mint pl. a dohányzás, a petevezetőkön végzett műtétek és a petefészek-stimulációs kezelések után. Az endometriózist is az előidéző tényezők között tartják számon.

Tünetek

Általában pár napos vérzéskimaradás után elhúzódó, barnás vérezgetés lehet az első tünet, a terhességi teszt általában pozitív. Az érzékeny tesztek "kettős csíkja" sokszor megnyugtatja a terhességre vágyókat, csak a fokozódó alhasi panaszok jelentkezésekor indulnak orvoshoz.

A méhen kívüli terhesség diagnosztikája az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül. Korábban az esetek 85 százaléka súlyos, kivérzett állapotban, petevezető-repedéssel került felismerésre.

Az ultrahangvizsgálat során fel lehet ismerni a petevezetők várható vetületében elhelyezkedő terhességet, sokszor szabad folyadék is van a hasban. A hCG-meghatározás esetén a 48 órán belül kétszer elvégzett vizsgálatnak van diagnosztikus jelentősége.

A kezelés lehetőségei

Korábban a megkésve felismert esetekben csupán a petevezető eltávolítása lehetett a megoldás. Ma az idejében diagnosztizált esetekben a laparoszkópia segítségével konzervatív eljárásokat alkalmazva, a petevezető bennhagyása mellett ki lehet üríteni a petevezető terhességet.

Másik lehetőség ultrahang által vezérelve terhességet elölő anyagot juttatunk a petezsákba, amely felszívódik. Csökkenő terhességi hormonszint esetén, szoros kórházi ellenőrzés mellett esetleg várni is lehet: szerencsés esetben a petevezető hasűri szájadékán keresztül kiürül a terhesség és enyhe alhasi panaszok kíséretében vetélés következik be.

Mi az esély a méhen belüli terhesség létrejöttére?

A betegek 55-60 százalékánál pár cikluson belül méhen belüli terhesség jöhet létre, bár ez függ a kortól, a nem érintett petevezető állapotától, a korábbi terhességek számától, az előző gyulladásoktól.

Sajnos, az esetek 10 százalékában ismételten méhen kívüli terhesség alakul ki. Az is elképzelhető, hogy ismételt műtét szükséges a petevezető(k) működésének helyreállítására, de a legtöbben ekkor már a mesterséges megtermékenyítést hívják segítségül a várva várt gyermekáldáshoz.

| petevezető, méhen kívüli terhesség, terhesség
2018-01-29 22:42:08
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop