A reggeli hányinger az egészséges terhesség jele. Igaz vagy nem?

Széles körben elterjedt nézet, hogy az amúgy kellemetlen reggeli hányinger tulajdonképpen áldás vagy legalábbis kedvező jel a várandós nők számára, mert csökkenti a vetélés kockázatát.

terhesség, reggeli hányás | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Sokan tévhitnek tekintik és legyintenek erre, ugyanakkor egyes tanulmányok szerint van benne valami. Vizsgálatok kimutatták, hogy a hányingerrel, hányással küszködő terhes nőknél ritkább a vetélés. Egy 7000 nő bevonásával készült vizsgálat szerint azok között, akik a terhesség első három hónapjában hánytak, jóval kevesebb vetélés fordult elő.

Az amerikai országos egészségügyi intézet kutatása is megerősíti ezt az adatot, 30 százalékkal alacsonyabbnak találták a vetélés arányát azoknál, akiknek hányingerük volt, vagy hánytak terhességük első négy hónapjában.

A jelenség okai nem világosak. A hányingert és hányást a terhesség során az egészséges méhlepény által termelt egyik hormon szintjének emelkedésével hozzák összefüggésbe, és egy elmélet szerint a hányinger segíti a nőket abban, hogy kerüljék a fejlődő magzatra ártalmas ételeket.

Sok nő terhessége normális, pedig nem volt reggelente hányingere, és sokan elvetélnek úgy, hogy soha sem érezték magukat rosszul reggel. Számos vizsgálatot végeztek, amelyeknél nem sikerült összefüggést találni a reggeli rosszullét és a halvaszületés vagy a vetélés között.

Összefoglalva: a reggeli hányinger a vetélések alacsonyabb százalékával van összefüggésben, bár nem szükségszerű jele az egészséges terhességnek.

| terhesség, reggeli hányás
2007-01-16 20:13:59
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop