Hirdetés

A várandósság alatti horkolás cukorbetegségre utalhat

Azoknál a várandós nőknél, akik rendszeresen horkolnak, gyakoribb a terhességi diabétesz, olvasható egy új kutatásban.

terhesség, diabétesz, horkolás |

InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.

Az amerikai vizsgálatban 189 egészséges nő válaszolt az alvására vonatkozó kérdésekre a terhesség 6-20 hete között, majd a harmadik trimeszterben.

A kutatók megállapították, hogy azoknak, akik gyakran horkoltak – ez a meghatározás szerint legalább heti három alkalom –, 14,3 százalékos az esélyük a gesztációs diabéteszre, míg azoknál, akik nem horkoltak, ez a szám csupán 3,3 százalék volt.

A betegség kockázatát növelő egyéb tényezők – testtömeg-index, életkor, etnikum – figyelembe vétele után a kutatók azt találták, hogy még mindig fennáll a gyakori horkolás és a diabétesz kapcsolata.

– A várandósság alatti alvászavarok negatív hatással lehetnek a szív- és érrendszerre valamint az anyagcserére – mondja a vizsgálat vezetője, dr. Francesca Facco. – A horkolás annak a jele lehet, hogy nem kielégítő alvás közben az oxigénbevitel, ami viszont egy sor kóros folyamatot indíthat el a szervezetben. Aktiválódik a szimpatikus idegrendszer, emiatt éjjel felmegy a vérnyomás. Ez utóbbi gyulladásos és anyagcserebeli változásokat idézhet elő, ami fokozza a diabétesz vagy az alacsony glükóztolerancia kockázatát.

A vizsgálatban azt is megállapították, hogy maga a terhesség is fokozza a horkolás valószínűségét, míg a korai terhességben a nők csupán 11 százaléka jelezte ezt az alvászavart, a harmadik trimeszterben levőknek már a 16,5 százaléka horkolt gyakran.

Bár a kapcsolat még nem teljesen világos, a kutató szerint köze lehet a súlygyarapodáshoz és a folyadék-visszatartáshoz, ami a légutak fokozott ellenállását okozhatja.

A gesztációs (terhességi) diabétesznél a korábban cukorbetegséggel nem diagnosztizált nőknél megemelkedik a vércukorszint. Becslések szerint ez a várandós nők mintegy 4 százalékánál fordul elő, és ők a későbbi életük során nagyobb kockázatnak vannak kitéve 2. típusú diabétesz szempontjából.

A terhességi diabétesz a magzatra nézve is káros, nagyobb súlya miatt gondok lehetnek a szülésnél, későbbi életében elhízhat és metabolikus szindróma is kialakulhat.

A kutatók szerint további vizsgálatok szükségesek, amelyek elvezethetnek a várandós nők alvászavarainak esetleges kezeléséhez is.

Health.com
terhesség, diabétesz, horkolás

2009-06-18 09:57:26

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop