Hirdetés

Magnézium a koraszülés kezelésében

Az idő előtti méhtevékenység megszüntetésére a MgSO4 eredményesen adagolható fájáscsökkentő szer. Különösen, ha a méhizomra ható gyógyszereket a kismama nem bírja, segíthet a kezelőorvos. A vénás injekció beadásakor először melegség önti el a terhest, hiszen minden simaizomra, így az erekre is lazítóan hat, majd a méhet elérve, a méh legmagasabb pontjától kiindulva az megpuhul, a magzat mozgása pedig élénkebbé válik. Ha pedig más, erősebb hatású szert is adunk, akkor a kombinált kezelés során kevesebb kémiai szerrel ugyanazt a hatást érjük el, s csökkentjük a gyógyszer mellékhatásainak kockázatát.

nőgyógyászat, terhesség, koraszülés, magnézium |

Gyógy-ír   Kisalföld | Balogh, I.

Egy magyar munkacsoport 1982-ben 1884 terhes nő vizsgálata során napi 3x1 g Mg-citrátot adott a kora terhességtől kezdődően. Mivel az átlagmagyarok napi 350 mg Mg-ot fogyasztanak, 30-50 gramm pótlás terhesség alatt kevésnek bizonyult, azaz nem változtak a szülészeti mutatók. Azonban az összesen 151-400 grammot fogyasztó anyák terhességi ideje hosszabb lett, s a pótolt Mg mennyiségének emelkedésével arányosan párhuzamosan nőtt a magzatok születési súlya is. Jelentősen csökkent a koraszülések, vetélések száma. A napi 2 g Mg-citrát, s a benne levő 200-250 mg Mg-ion szükséges a hatás eléréséhez a magyar táplálkozási szokások miatt.

Az eddigi vizsgálatok és tapasztalatok szerint a terhesség megtartását, kiviselését és a magzat méhen belüli fejlődését a magnéziumhiány veszélyezteti, a kielégítő magnéziumellátottság pedig segíti. Kimagaslóan jó eredményt értek el azoknál, akiknél a Mg-pótlást már a terhesség 4-9. hetétől elkezdték, hiszen az embrió, a lepény és a méhizomzat nagymértékű növekedéséhez sok magnéziumra van szükség.

A magnéziumpótlás nem helyettesíti a terhesség alatt szükséges egyéb nyomelemek, vitaminok pótlását, és nem teszi nélkülözhetővé más terhességmegtartó eljárás alkalmazását, hanem csak mindent figyelembe véve segíthető elő a magzat ideális méhen belüli fejlődése. Egyéb kérdéseivel forduljon bizalommal terhesgondozó orvosához és védőnőjéhez.

nőgyógyászat, terhesség, koraszülés, magnézium

2002-07-18 14:33:29

Hirdetés
Hirdetés