Hirdetés

Nemzetközi összefogás a koraszülés megelőzéséért

Bár sok szép történetet lehet hallani csodával határos módon megmenekült apró koraszülöttekről, a szomorú valóság az, hogy a szakemberek igen keveset tudnak a koraszülés valódi okairól. Ha az eddig ismert megelőzési módszereket következetesen alkalmaznák, évente 58 ezer babát lehetne megkímélni attól, hogy túl korán szülessen meg.

koraszülés, terhesség |

InforMed Hírek10   InforMed | Dobos, L.

A világon évente mintegy 15 millió újszülött látja meg idő előtt a napvilágot, a legtöbben Afrikában és Ázsiában. Több mint egy millió meg is hal közülük, jobbára a fejlődő országokban. Itt a koraszülött ellátás fejlesztése a fő feladat.

A gazdagabb országokban azonban, ahol a kifinomult orvosi technikákkal sikerül a legtöbb koraszülöttet életben tartani, elsősorban a megelőzésre fordítják a figyelmet. Sajnos, megdöbbentően rossz eredménnyel.

Szakemberek szerint igen fontos volna lendületet adni a kiváltó okok kutatásának, például annak, milyen szerepet játszanak az anyánál fellépő gyulladások és fertőzések.

Néhány, a nemzetközi szakértői testület által javasolt intézkedés:
  • csökkenteni kellene a programozott szülések és a császármetszések számát
  • fokozottan segíteni kell a nőket a dohányzásról való leszokásban
  • a magas kockázati csoportba tartozó nőknek rendszeres progeszteron injekciókat biztosítani
  • ahol szükséges, összeölteni a méhnyakat
  • mesterséges megtermékenyítésnél csak egy embriót beültetni.
Az első koraszülés növeli a következő terhességek kockázatát. További rizikófaktorok: a 17 éves kor előtti és 40 éves kor utáni terhesség, az anyai túlsúly, alultápláltság, diabétesz, magas vérnyomás. Igen fontos a megfelelő terhesgondozás, de már a fogamzás előtt is törekedni kell a leendő anya egészségének biztosítására.

Yahoo
koraszülés, terhesség

2012-11-19 10:56:47

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop