Spontán vetélés és halvaszülés

A vetélés (spontán abortusz) a magzat elvesztése természetes okokból a 20. terhességi hét előtt. A halvaszülés a magzat elvesztése természetes okokból a 20. terhességi hét után.

| InforMed Hírek20   InforMed

Kép. Scary Mommi

Az abortusz kifejezést az orvosok a spontán vetélés és a terhesség orvosi befejezése (művi abortusz) szinonimájaként is használják.

A megszületése után spontán légző vagy szívveréssel rendelkező gyermek élve születettnek számít a terhesség bármely szakaszában. Ha ezután meghal, akkor azt újszülöttkori (neonatális) halálozásnak tekintik.

A terhes asszonyok mintegy 20-30%-a tapasztal némi vérzést vagy görcsöket a terhesség első 20 hetében. Az ilyen esetek körülbelül fele végződik vetéléssel.

A vetélések mintegy 85%-a az első 12 terhességi héten következik be; hátterükben rendszerint a magzat rendellenessége áll. A fennmaradó 15% a 13. és a 20. hét között történik, ezek mintegy kétharmadában az anyában rejlik az ok, egyharmadának oka ismeretlen. Számos tanulmány tanulsága szerint az anya érzelmi zaklatottsága nem áll kapcsolatban a vetéléssel.

Tünetek és kórisme

A vetélést megelőzően az asszonynak általában pecsételő vagy nagyobb mennyiségű vérzése és hüvelyi folyása van. A méh összehúzódik, ami görcsöket okoz. Ha a vetélés folytatódik, akkor a vérzés, a folyás és a görcsök súlyosabbá válnak. Végül a méh tartalma részben vagy egészben kiürül.

A vetélés korai fázisában ultrahangvizsgálattal megállapítható, hogy a magzat életben van-e még. Ez a vizsgálat és további egyéb vizsgálatok alkalmasak a vetélés után annak megállapítására, hogy a teljes méhtartalom kiürült-e.

Kezelés

Ha a méh tartalma teljes egészében kiürült (befejezett vetélés), kezelésre nincs szükség. Ha a méhtartalomnak csak egy része ürült ki (befejezetlen vetélés), vákuumaspirációvaln kell kiüríteni a méhet.

Ha a magzat elhal, de a méhben marad (abbamaradt vetélés), akkor az orvosnak kell eltávolítania a magzatot és a méhlepényt, legtöbbször vákuumaspirációval. Késői abbamaradt vetélésben a méhet összehúzó és a méhtartalom kiürítését serkentő gyógyszer, például oxitocin használatos.

Ha az első 20 terhességi hét során vérzés vagy görcsök lépnek fel (fenyegető vetélés), akkor ágynyugalom javasolt, mert az sokszor csökkenti ezeket a tüneteket. Ha megvalósítható, a nő ne dolgozzon és otthon se legyen talpon.

A közösülés kerülendő, bár még nem bizonyították be teljesen, hogy köze lenne a vetéléshez. Hormonokat nem szoktak alkalmazni, mert szinte kivétel nélkül hatástalanok és fejlődési rendellenességet okozhatnak, például szívhibát vagy a szaporítószervek defektusát. A dietilstilbösztrol (DES) nevű szintetikus hormonnak ebben a fejlődési stádiumban kitett leánymagzatban például később hüvelyrák alakulhat ki.

Fenyegető vetélés alakulhat ki, ha a méhnyak a gyenge kötőszövete miatt túl korán megnyílik. A méhnyak nyílását néha műtéttel zárni lehet (cerclage) öltések (varrat) segítségével, melyeket csak közvetlenül a szülés előtt szednek ki.

A szeptikus vetélés roppant veszélyes fertőzés. A méhtartalmat haladéktalanul el kell távolítani, a fertőzést pedig nagy dózisú antibiotikummal kezelni kell.

| spontán vetélés, abortusz
2022-06-07 11:30:49
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop