Vérzés terhesség alatt

A terhesség első trimeszterében gyakran előfordulhat vérzés, ami általában nem utal semmilyen problémára. A második és harmadik trimeszterben azonban elképzelhető, hogy valamilyen szövődmény jele. A vérzésnek több oka is lehet.

| InforMed Hírek29   InforMed | Dobos, L.

Kép: Freepik

Néhány fontos tudnivaló a terhesség alatti vérzésről:

- Mindig viseljünk betétet, hogy lássuk, mennyire erős és milyen jellegű a vérzés.

- Tampont ne használjunk, tilos a hüvelyöblítés és a szex is.

- Ha az alábbiakban felsorolt, szövődményre utaló jelek valamelyikét észleljük, keressük fel orvosunkat.

A terhesség első felében:

Vetélés

A vérzés lehet vetélés jele is, de nem minden esetben. A nők 20-30 százaléka tapasztalt kisebb vérzést a terhesség korai szakaszában. A vérzést észlelő terhes nők felénél nincs szó vetélésről. A terhességek mintegy 15-20 százaléka végződik vetéléssel, ezek többsége az első 12 hét folyamán zajlik le.

A vetélés jelei: vérzés a hüvelyből, a menstruációs görcsöknél erősebb alhasi görcsök, valamint a hüvelyből távozó szövetdarabok.

A legtöbb vetélést nem lehet megelőzni, ez általában a szervezet reakciója a nem egészséges terhességre. A vetélés nem jelenti azt, hogy a későbbiek folyamán nem következhet be kihordott terhesség.

Méhen kívüli terhesség

Akkor fordul elő, ha a megtermékenyített pete nem a méhben tapad meg, hanem a petevezetékben vagy a hasüregben. A méhen kívüli terhesség ritkább, mint a vetélés, 60 terhességből egy esetben fordul elő.

Jelei az erős alhasi görcsök, éles hasi fájdalom, a hCG alacsony szintje, valamint a hüvelyi vérzés.

Nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok a nők, akiknél már előfordult petevezeték gyulladás, korábbi méhen kívüli terhesség vagy korábbi kismedencei műtét.

Üszögterhesség (molaterhesség)

Ez a kórkép a korai vérzés ritka oka lehet, amikor az embrió helyett rendellenes szövet növekszik a méhben. Másik neve gesztációs trophoblasztikus betegség (GTD).

Jelei: vérzés, szokatlanul magas hCG-szint, hiányzó magzati szívhangok, UH-vizsgálatnál szőlőfürtszerű képződmény látható.

A terhesség első felében jelentkező vérzés leggyakoribb okai:

  • Beágyazódási vérzés, a fogamzás utáni 6-12 napon bármikor előfordulhat.
  • Fertőzés a kismedencében vagy a húgyutakban
  • Nemi aktus után sok nő érzékelhet vérzést, mert a méhnyak igen érzékeny. Az orvosi vizsgálatig tilos a szex a fertőzés elkerülés érdekében.
Vérzés a terhesség második felében

A leggyakoribb ok: gyulladt méhnyak, méhszájseb. Ha a második vagy harmadik trimeszterben vérzés jelentkezik, keressük fel az orvosunkat.

A méhlepény leválása

A vérzést okozhatja a méhlepény leválása is a méhfalról. A terhes nők mindössze 1 százalékát érinti, általában a terhesség utolsó 12 hetében.

Jelei: vérzés, hasi fájdalom

A magasabb kockázati csoportba azok a nők tartoznak, akiknek már van gyermekük, 35 évesnél idősebbek, korábban már előfordult náluk méhlepény leválás, sarlósejtes anémiában szenvednek, magas a vérnyomásuk, hasi trauma érte őket vagy kokaint használnak.

Elölfekvő lepény (placenta previa)

Erről akkor beszélünk, ha a méhlepény részben vagy egészben fedi a méhnyakat. Súlyos állapot, azonnali orvosi beavatkozást igényel. 200-ból 1 terhességnél fordul elő, a vérzés általában nem jár fájdalommal.

Koraszülés

A vérzés a szülés megindulásának jele is lehet. A szülés kezdete előtt néhány héttel távozhat a nyákdugó. Ha ez korábban történik, akkor beszélünk koraszülésről, ebben az esetben azonnal keressük fel az orvost.

A koraszülés jelei: vizes, nyákos vagy véres hüvelyváladék, kismedencei vagy alhasi nyomásérzés, tompa derékfájás, gyomorgörcsök hasmenéssel vagy anélkül, szabályos fájások vagy görcsök.

| terhességi vérzés, szövődmények, előlfekvő lepény, koraszülés
2023-05-08 17:11:28
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop