Hirdetés

Érdemes-e tesztelni a néhány napos terhességet?

Egyes reklámok szerint „egészségesebben élhet a kismama”, ha már igen korán megtudja, hogy babát vár. Valóban így van ez?

terhességi teszt |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: FreeDigitalPhotos.net
Akik tudatosan készülnek a gyermekvállalásra, esetleg már régóta próbálkoznak sikertelenül, bizonyára megörülnek a hírnek, hogy vannak tesztek, amelyekkel már az első kimaradt menstruáció előtt választ lehet kapni a nagy kérdésre.

Szakemberek szerint azonban nem árt egy kicsit várni. A terhességi teszt akkor pozitív, ha a nő szervezetében kimutatja a hCG hormon jelenlétét. Már egészen kismennyiségű hormon is arra utal, hogy a megtermékenyített petesejt sikeresen beágyazódott a méh falába.

A korai tesztként hirdetett termékek ezt az igen kis mennyiséget is jelzik. A kereskedelmi forgalomban levő tesztek szélső értékei 20 és 50 mIU/ml. Mivel a hCG hormon mennyisége 2-3 naponta megduplázódik, bizonyos tesztek néhány nappal előbb is pozitív eredményt adnak.

A terhesség korai kimutatásának előnyeivel szembe kell állítani azt a tényt, hogy a vetéléssel végződő terhességek többsége igen korán következik be. Ennek azért nagy a gyakorlati jelentősége, mert ha például valaki kétségbeesetten szeretne teherbe esni, miért kellene értesülnie egy kémiai értelemben vett terhességről, amelynek a következő néhány napban úgyis vége szakad? Nem lenne jobb ilyenkor a negatív teszt, és a vetélésből eredő vérzést a következő menstruációnak vélni?

Természetesen fontos, hogy a várandós nő egészségesen éljen, de ebben az esetben a felszólítás inkább marketing fogásnak tűnik. A legtöbb nő, aki szeretne gyereket, vigyáz az egészségére, ráadásul a veleszületett rendellenességeket okozó hatóanyagok nem jelentenek kockázatot a fogamzás utáni két hétnél korábban.

Vannak azonban a tesztek eredményeit befolyásoló biológiai tényezők is. Ezekről a szuperérzékeny tesztekről azt állítják, hogy a kimaradt menstruáció előtt egy héttel már ki tudják mutatni a terhességet, holott az embrió más és más időpontokban ágyazódik be (és termel hCG-t). Így tehát még a legérzékenyebb teszt használata esetén sem lehet azonnal pozitív a teszt, ehhez jó néhány nap kell.

Az embrió beágyazódása nem egyetlen pillanathoz köthető esemény, hanem néhány napos folyamat. A blasztocita (differenciálatlan embrionális sejt) általában a hatodik napon kezd beágyazódni, de ez a folyamat eleinte gyenge intenzitású, majd igen gyorsan felerősödik, szinte támadásszerűvé válik. Az egész folyamat általában a 6. és a 10. nap között zajlik le.

Az embriók növekedési üteme meglehetős különbségeket mutat, a terhességi teszt eredménye ezen kívül függ még az anya testméreteitől és vízháztartásától is.

A terhességi teszt minden nő esetében más napon lehet először pozitív, de mindez egyben az anyává válás első leckéje is: mostantól fogva a gyermekhez kell igazítani az órát.

terhességi teszt

2022-10-18 12:19:47

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop