Várandósnapló

A várandósság kilenc hónapjának eseményei,
hétről-hétre.


- Mi történik a kismamával,
- hogyan feljődik a baba az anyaméhben,
- mi a "várandós" apuka dolga,
- tippek ikereket váró leendő anyukáknak.

Tovább

Ne féljünk a szüléstől

Mi lesz, ha nem érek időben a kórházba? Mi van, ha az orvosom nem ér oda? Kibírom-e majd a fájdalmat? És mi van akkor, ha nem tudom visszatartani a székletemet a szülőágyon?

A genetikai szűrés 10 éve

Tíz évvel ezelőtt vehették először igénybe a kismamák a kockázatmentes, noninvazív magzati genetikai tesztet a fogantatáskor kialakuló genetikai rendellenességek kimutatására.


A vetélés veszélye megnő, ha idős az apa

A Columbia-egyetem és a New York-i pszichiátriai intézet kutatói megállapították, hogy az apa életkora igen szoros összefüggésben van a spontán abortuszok számának növekedésével.


Veszélyes út a szülőszobából a hálószobába

Természetesen, minden párnak saját döntése, jelen lesz-e az apa a szülésnél. Egy amerikai pszichiáter most felhívja a figyelmet az apás szülés lehetséges veszélyeire is.


Gyorsabb mint a teszt – a terhesség korai apró jelei

Már a fogamzástól számított két héten belül vannak olyan jelek, amelyek a terhességről árulkodhatnak, amikor a tesztet még meg sem vette. Nagy egyéni eltérések lehetnek, sokan az alább felsorolt egyik jelet sem észleli magán, de a legtöbb nő már az első kimaradt menstruáció előtt érzékelhet néhányat ezekből.


Beágyazódás és a méhlepény fejlődése

Beágyazódásnak (implantációnak) nevezik a blasztociszta megtapadását és beágyazódását a méhfalba.


Várandósnapló

A várandósság kilenc hónapjának eseményei, hétről-hétre.


Érdemes-e tesztelni a néhány napos terhességet?

Egyes reklámok szerint „egészségesebben élhet a kismama”, ha már igen korán megtudja, hogy babát vár. Valóban így van ez?


Fájdalomcsillapítók a terhesség alatt

A British Medical Journal-ban megjelent tanulmány szerint egyes vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók szedése meggondolandó a terhesség alatt.


Nem mindig szükséges a gátmetszés

Nem feltétlenül szükséges elvégezni az ún. gátmetszést (episiotomia) ahhoz, hogy a gyerek biztonságosan megszülethessék akkor sem, ha elakad a szülőcsatornában, állítják amerikai kutatók.


Vajúdás és szülés: Vajúdás

A vajúdás a méh ritmikus, fokozódó összehúzódás-sorozata, amely a magzatot fokozatosan továbbítja a méhnyakon (a méh alsó része) és a hüvelyen (szülőcsatorna) át a külvilágba.


1 |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop