Hirdetés

Antropozófia

A név görög eredetű: Antropos = ember, Sophia = bölcsesség. Az „antropozófia” az „emberi bölcsesség” tudománya.

antropozófia |

Wellness ABC 2006 ;   InforMed | Kotsis, J.

Az antropozófia Rudolf Steiner (1861-1925) filozófus tanításain alapszik, aki egyben a Waldorf iskolákat és a dinamikus biogazdálkodást (mezőgazdaságot) is életre hívta.

Filozófia, misztika, vallás és természettudomány fonódnak össze tanításában, mely szerint az ember négy „testrészből” áll: a „fizikai test”, az „éter test”, az „asztráltest” és az „én”. Ha az alkotórészek nem állnak kiegyensúlyozott kapcsolatban egymással, akkor az ember megbetegszik. Az antropozófia az orvostudomány bővítéseként fogható fel és ebből kifolyólag orvostudományi módszereket is felhasznál. A speciális antropozófiai orvosságokat különleges eljárásokkal nyerik, melyek részben a homeopátiához hasonlítanak. Az állati, növényi és ásványi eredetű orvosságok az antropozófiai elképzelések szerint létük és dinamikájuk alapján hatnak, és nem az alkotórészeik által.

Az antropozófia tudomány legismertebb gyógynövénye a fagyöngy, amely életmódjával a természetes növekedés törvényeit áthágja. Nem a földben ereszt gyökeret és télen virágzik. E sajátosság alapján tulajdonítanak neki gyógyhatást a rákkal szemben. A gyógyszerek mellett az antropozófiai terápia figyelembe veszi a táplálkozást (ovo-lakto-vegetariánus), az intenzív kommunikációt, valamint a művészi megjelenést (pl. eurhíthmia) is.

Az antropozófiai orvosságok a Szövetségi Közegészségügyi Hivatalban, mint „egy különleges gyógykezelési irányzat gyógyszerei” vannak nyilvántartva. A hatékonyságukat kimutató klinikai vizsgálatokat az antropozófusok elvi okokból visszautasítják. A fagyöngyterápia hatékonyságát illetően léteznek tudományos megalapozások az összetevőkre vonatkozólag. A fagyöngy alkalmazása nem vitatott. A fémek alkalmazása a testet krónikusan megmérgezheti. Az orvostudomány kritikusai mindenesetre az antropozófiai orvosságok alkalmazását a betegek állapotára és viselkedésére vonatkozó hasznosságát illetően elismerik.
antropozófia

2006-03-09 18:11:21

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop