Biodinamika

Pszichoszomatikus háttérrel rendelkező alternatív gyógymód. Lásd a BIOSZINTÉZIS címszó alatt is.

biodinamika | Wellness ABC 2006 ;   InforMed | Kotsis, J.
A biodinamikát (= a biodinamikus masszázst) Gerda Boyesen norvég pszichológus alapította. Alapját az általa felfedezett „belső páncél” alkotja, mely a természetes bélmozgásokat lassítja.

Abból az elképzelésből indul ki, hogy a negatív érzések és érzelmek káros anyagokat hagynak maguk után, melyeket a beleken keresztül ki kell választani. Ezért a bélmozgások megfigyelése és ellenőrzése – Boyesen „pszichoperisztaltikáról” beszél – a kezelések során fontos szerepet játszik.

Az elmélet szerint a belek nem csak a táplálékot, hanem érzéseket is megemésztenek. Ha a belek az emocionális anyagcseretermékeket már nem tudják kiválasztani, akkor megbetegszik az ember. A masszázs felszabadítja az emocionális élményeitől és szűkületeitől („belső páncél megszüntetése”), melynek eredményeképpen egy „szabad személyiség” lép előtérbe. Gerda Boyesen szerint az emóciók és érzések csak akkor dolgozhatók fel, ha azok megnyilvánulhatnak és megmutathatják magukat („levegőt leereszteni”) A pangások a sztetoszkóppal hallható emésztési zörejekről ismerhetők fel.

Ismeretes, hogy pl. a stressz kihatással van a belek vegetatív idegrendszerére, ami gyakran egy megváltozott emésztési működésben mutatkozik meg. Az viszont, hogy a zörejek fajtája az ember pszichikai helyzetének kifejeződése lenne, tudományosan még nem bizonyított.
| biodinamika
2006-03-09 18:13:49
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop