Bioelektromos impedancia analízis (BIA)

A test zsírtartalmának meghatározása elektromos mérés segítéségével.

BIA, bioelektromos impedancia analízis, bioelektromos impedancia analízis | Wellness ABC 2006 ;   InforMed | Kotsis, J.
Egy hagyományos mérleg tájékoztatást ad a testsúlyunkról, de nem tájékoztat bennünket arról, hogy mennyi testünk zsír és izom aránya. Lehet, hogy pl. valaki sovány és közben magas a testének a zsírtartalma és ugyanez előfordulhat fordítva is. Ezeket az értékeket az ún. BIA-mérés (bioelektromos impedancia analízis) segítségével határozhatjuk meg, melynek során a mérőműszer egy gyenge elektromos áramot küld a talpaktól a kezekig. Az elektromos ellenállás (impedancia) kerül kiértékelésre, mely megmutatja a testben megengedett vízmennyiséget. A zsír kitűnő raktározó anyag, de vizet nem raktároz el. A magas zsírarány megváltoztatja tehát az összellenállást.

A mérési eredményt azonban jelentősen befolyásolja az egyes személyek vízháztartása. Ajánlott pl., hogy csak három órával a felkelést követően álljunk rá a mérlegre. A gyakori kávéfogyasztás, szaunázás vagy sportolás is befolyásolhatják az eredményeket. Annak érdekében, hogy a zsírértékek egyik alkalomról a másikra összehasonlíthatóak legyenek, törekedni kell arra, hogy mindig pontosan ugyanazon körülmények között történjen a mérés.

Az „American College of Sports Medicine” ajánlása szerint az optimális testzsír arány férfiaknál 11-17 %, nőknél 19-22 %. A 3 % alatti érték férfiaknál ill. a 11 % alatti érték nőknél ugyanúgy egészségtelen, mint a 20 ill. 30 % fölötti érték. Az életkort illetően pedig nincsenek különbségek. Ezek az irányértékek persze nem az egyetlenek.

Az egészség szempontjából a test zsírtartalmának értéke fontosabbnak tűnik, mint a testsúly. A mérési eredmények aránylag pontosak, mindazonáltal kilengések is elfogadhatók. (lásd fent) a gyakoribb testsúly ill.

Az irányérték táblázatok adatai inkább durva tájékozódási pontokként szolgálnak, semmi esetre se idegesítsük magunkat miatta. Az életkor előrehaladtával általában megnő a test zsírtartalma, amikor a mozgást és a táplálkozást inkább elhanyagolják.
| BIA, bioelektromos impedancia analízis
2006-03-09 18:14:06
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop