Bioenergetika

A bioenergetika egy pszichoterápiailag megalapozott testmunka, a Freud-tanítvány Wilhelm Reich (1897-1957) nevéhez fűződik, aki az ún. Orgon-terápiát kidolgozta.

bioenergetika | Wellness ABC 2006 ;   InforMed | Kotsis, J.
Alexander Lowen fejlesztette tovább. Abból indul ki, hogy egy pszichikai trauma minden esetben valamilyen testi szorongásnak („páncélzatnak”) a kifejeződése, melynek elemzése a benne meghatározott jellemet és a hátterében álló élettörténetet fedi fel. A terápia feladata, a „korábbi félelmekkel” való szembesítés és a „elfojtott düh” felszabadítása. Az ember „sebezhetőségének” láthatóvá kell válnia.

Az öt alaptípusra vonatkozó ún. „karakteranalízis” szolgál tájékoztatásul a problémák ismeretlen hátterére vonatkozóan és ez szolgál a gyógyítás alapjául is. A „drámai” testgyakorlatok és agresszív szerepjátékok segédeszközök a gyógyuláshoz. A megengedett hangos dühkitörés is felszabadító hatású.

A bioenergetikai gyakorlatok ma szinte valamennyi önmegismerésen alapuló műhely ajánlatai között szerepelnek és a gyógyítás minőségi mutatóját növelik.

A bioenergetikai gyakorlatok súlyos krízisekhez vezethetnek, ha nincs meg a lehetőség a folyamatos továbbhaladáshoz és a szakszerű (!) ellátásra. A műhely résztvevői a terápiát követően gyakran érzik magukat egyedül és panaszkodnak depresszióra.

Hilarion Petzold már a 70-es években figyelmeztetett: „Az emberek sírnak, kiabálnak, remegnek, de mégsem változtatnak semmit életmódjukon. Csak felületesen nyílnak meg, mintaszerű színpadi és hisztérikus szerepeket tanulnak be és az újabb és újabb műhelyekben rövid idejű, kötelezettség nélküli támogatást kapnak, mely lehetőséget ad számukra neurotikus karrierjük meghosszabbítására.”
| bioenergetika
2006-03-09 18:14:35
Kapcsolódó cikkek
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop