Fango (gyógyiszap kúra)

A fango (lásd iszapkúra címszó alatt is) vulkáni talajból származó forró, szagtalan ásványi iszap olasz elnevezése. Az iszap közvetlen kapcsolatban van a termálvízzel, a napfénnyel és a levegővel. Bizonyítottan egy ún. „érési” folyamatra van szükség, melynek során a fango lassanként szerves anyagokkal telítődik, létrejön az „érett fango”, így a fango gyógyhatásúvá válik. A folyékony alkotórészek, vagyis a só-, bróm- és jódtartalmú víz, nagyon fontos szerepet játszanak ebben az érési folyamatban. A szilárd, hideg anyagot speciális kályhákban 60-70 fokosra melegítik fel.

fango, iszapkúra, iszapkúra | Wellness ABC 2006 ;   InforMed | Kotsis, J.
Már az ókorban használták a melegterápiát külsőleg és kenték fel a forró ásványi forrásokból származó iszapot.

A gyógykezelés során a fango-t kb. 2 cm vastagon ráöntik egy műanyag fóliára és hagyják kb. 50 fokra lehűlni. A test a forró fango-pakolásba csomagolva izzadni kezd, ami értágulást, valamint gyorsabb vérkeringést eredményez. Továbbá a fango-ban található algarészecskék felélénkítik a fájdalomcsillapító anyagok (endorfinok) termelését. A fango-pakolást olyan esetekben alkalmazzák, ahol a meleg pozitívan hat, pl. mozgásszervi panaszok és feszültség enyhítésére. A termálvízben lévő ásványi sók a bőr savháztartását helyreállítják és pikkelysömör esetén is enyhülést okoznak.

A fango kúra pozitív hatásai mellett figyelembe kell venni, hogy a fango pakolások erős melegérzetet eredményeznek, ezért bizonyos betegségekben nem javasolt: magas vérnyomás, szívbetegségek, visszér betegségek, vérzékenység.
| fango, iszapkúra
2006-03-09 18:17:53
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop