Fürdők

Vízben való tartózkodás tisztálkodás, egészség- és testápolás vagy akár lazítás céljából.

fürdők, fürdÅ‘k | Wellness ABC 2006 ;   InforMed | Kotsis, J.
Egy fürdő nem csak kúra keretében lehet frissítő és gyógyító hatású. Egy „rövid kúra” a saját fürdőkádunkban csodát művelhet: az ajánlott fürdővíz hőmérséklet 35-37 fok C, hogy vérkeringésünket ne terheljük meg túlságosan. A víz hőmérsékletének megméréséhez használjunk fürdőhőmérőt.

A fürdési idő kb. 20 perc legyen. Ez ellazítja az izomzatot és kitágítja a pórusokat. Hosszabb fürdések megterhelhetik a bőrt és a vérkeringést. Érvényes szabály: minél melegebb a fürdővíz, annál rövidebb ideig tartson a fürdés. Mindazonáltal az izzasztófürdők időtartama is legfeljebb egy óra. Ajánlatos a fürdést követően egy rövid hideg zuhanyt venni, hogy az erek ismét összehúzódjanak. A fürdőkádból való kilépés után bölcs dolog 20-30 perc pihenőt tartani.

Aki whirlpool-ban relaxál, mellékesen élvezheti a bőrét simogató sok-sok buborék hatását is. A felhajtó erő csökkenti a test súlyát és ezáltal jóleső érzést vált ki. A fúvókák iránya állítható és ezzel masszíroz is.

Az aroma olajok és a gyógynövények fokozzák az élénkítő ill. nyugtató hatást. Hatóanyagaik a tüdőn át vagy a bőr pórusain keresztül jutnak be a szervezetbe.

Néhány példa: macskagyökér alkalmazása csökkenti az idegességet, a tölgyfa kéreg enyhíti a bőrbetegségeket, kéz- és lábizzadást, az eukaliptusz jót tesz köhögéssel járó megfázások és rekedtség esetén, a lucfenyő tűlevelei nyugtatják az idegeket és jótékonyan hatnak alvászavarok esetében, valamint enyhítik az izom- és izületi fájdalmakat.

A gyertyafény és a kellemes zene is elősegítik a jó közérzetet. A fürdés jó hőmérsékletnél és megfelelő esszenciákkal, kellemes környezetben pihenés a testnek, a léleknek és a szellemnek.

Vérkeringési problémával rendelkező személyek csak felügyelettel vegyenek meleg fürdőt. A forró fürdők erősebb vérzési hajlammal vagy visszérbetegséggel rendelkezők esetében is veszélyes lehet.
| fürdők
2006-03-09 18:19:19
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop