Hirdetés

Gyógyfürdők

A gyógyfürdők orvosi igényt szolgálnak és fontos szerepet játszanak a balneoterápia keretén belül.

|

Wellness ABC 2006 ;   InforMed | Kotsis, J.

A speciális fürdők a következők:

  • Mozgásfürdők : Mint intenzív izom- és vérkeringés tréning, tehermentesítik a test vázrendszerét a víz felhajtó ereje által, egyidejű idegrendszeri lazítással. A fürdő ajánlott legyengült izmok edzésére és ideggyógyászati betegségeknél. A vízi torna enyhíti a panaszokat lágyrész reuma és csontritkulás esetén is.
  • Szénsavas fürdők : A széndioxid tartalmú fürdők elősegítik a vérkeringést és alkalmasak vérkeringési zavarok, artériás elzáródások, krónikus vénagyengeség és polineuropátia gyógyítására. Ezenkívül pozitív kihatással vannak a szívre és a keringésre.
  • Iszapfürdők: Az iszappakolásokat kb. 42-48 fokos melegen kb. 20 percre helyezik a beteg testtájakra. Az iszapfürdők ellenben maximum 40 C melegségűek. Az iszapkezelések segítenek krónikus reuma, a mozgásszervi sérülések esetén, az emésztési szakasz, a vizeletelvezető szervek krónikus gyulladásai esetén valamint nőgyógyászati betegségeknél.
  • Kénes fürdők : A kénvegyületek élénkítik a bőr vérkeringését, elpusztítják a szabad oxigéngyököket és antibakteriális, gyógyító hatásuk van pszoriázis, neurodermitis, akne és krónikus ekcémák, valamint krónikus izületi betegségek esetén.
  • Sole (sós) fürdők : Max. 6 % konyhasót tartalmaznak. A minimum 1,4 %-os sótartalom erősíti a felhajtó erőt. 2-6 %-os koncentráció esetén a bőr folyadékot ad le és destabilizálja a hámréteget, ami a pikkelyek sikeres eltávolításához vezet. Sókristályok beágyazódása által a hámréteg áttetszőbbé válik, ami azt jelenti, hogy a bőr alkalmassá válik egy esetlegesen utána következő ultraibolya terápiához. Az erősen sótartalmú víz mindenféle reumás fájdalmat enyhít. Segíthet nőgyógyászati betegségek, bőrbetegségek, pl. akne vagy ekcémák esetén is.

A gyógyfürdők pozitív hatásairól a balneológiai kutatások keretében széleskörű dokumentáció áll rendelkezésre. Itt is figyelembe kell venni az ellenjavallatokat, kötelező az orvosi felügyeletet.

2006-01-21 10:38:00

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop