Hirdetés

Öt elem

Az „Öt Elem” tudománya képezi az Ayurveda természetfilozófiai alapját és a Hagyományos Kínai Gyógyításban is főszerepet játszik.

öt elem |

Wellness ABC 2006 ;   InforMed | Kotsis, J.

Energetikailag létfontosságú alapelemekAz indiai tudomány szerint nem csak az érzékelhető világ tevődik össze ebből az öt nagy elemből (föld, víz, tűz, levegő, tér/éter), hanem az emberi szervezet is.

Az öt elemhez ezen kívül az érzékeléseket is hozzárendelik: a föld elemhez a szaglást, a víz elemhez az ízlelést, a tűz elemhez a látást, a levegő elemhez a tapintást és az éter elemhez a hallást. Az elemekhez egyéb jelentéseket is hozzárendelnek: pl. személyi tulajdonságok, szervek, színek, évszakok, éghajlatok, számok és élőlények.

Az ayurveda tanítása szerint az élő szervezetben összekapcsolódik az Öt Elem a három ayurveda embertípus, a „doshas” osztályozásához szükséges sajátos érzékelésekkel és tulajdonságokkal: vata, pitta és kapha. Ráadásul a keveréktípusok határozzák meg az irányvonalat.

De mint minden anyagban, itt is vannak túlsúlyban lévő elemek. Pl. a csapvíz ugyan túlnyomó részt vízből áll, de megtalálható benne a másik négy elem is. Tény, hogy a túl sok fürdőzés következtében kiszárad a bőr, ami azzal magyarázható, hogy a vízben többek között a levegő elem (mely a „száraz” tulajdonsággal van jellemezve) is megtalálható. A dietétika és gyógyászat területén ezeknél a tulajdonságoknál az az elv érvényesül, hogy a kezelés az ellentétes tulajdonságokkal történik. Ha pl. valaki száraz és hideg bőrre panaszkodik, akkor meleg olajjal kezelik.

öt elem

2006-03-09 18:40:07

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop