Psycho diéta

A „psycho diéta” célja nem a táplálkozás, hanem az étkezéshez való viszony megváltoztatása. Nincsenek se tilalmak, se kalóriatáblázat, se mérleg. Akik vállalkoznak a diétára, azoknak a súlycsökkenés mellett azt is garantálják, hogy újra kedvet kapnak az evéshez. A súlycsökkentés szokásos módszerei – a program megalkotói szerint - harc önmagunkkal szemben.

psycho diéta | Wellness ABC 2006 ;   InforMed | Kotsis, J.
A „psycho diétát” a Pearson házaspár dolgozta ki egy chicagoi klinikán.

A módszer abból áll, hogy megkülönböztetünk „döngicsélő” és „integető” ételeket. Ha egy étel „döngicsél”, akkor erős vágy ébred bennünk utána, anélkül, hogy abban a pillanatban elérhető lenne. A „döngicsélés” a belsőnk üzenete, mely a test valódi szükségleteként fogható fel.

Ha egy étel „integet”, akkor az étel utáni vágy csak egy külső inger által ébred, anélkül, hogy előzőleg gondoltunk volna rá. Az „integető” ételek fogyasztásáról le kellene mondanunk.

Vannak pontos útmutatások arra vonatkozóan, hogy éhségérzetünknek, evésünk hangulatának és indítóokainak tudatában legyünk.

Aki tartósan szeretné megtartani egészséges testsúlyát, annak nem elég csupán a „döngicsélő” vagy „integető” ételekre figyelni, hanem táplálkozástudományi alapokat is figyelembe kell vennie.

A lélek (psziché) befolyása az étkezési magatartásra nem vitatott. A „psycho diéta” ezért alkalmas arra, hogy tisztában legyünk az evés indítóokait illetően, de csak a táplálkozással kapcsolatos szakmai ismeretek közvetítésével, valamint konkrét irányítással ajánlott.
| psycho diéta
2006-03-09 18:32:08
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop