Szájöblítés olajjal

Az olajjal történő szájöblögetés Ayurveda eredetű, ahol az olaj alkalmazása a tisztítási folyamatoknak fontos része.

szájöblítés, olaj | Wellness ABC 2006 ;   InforMed | Kotsis, J.
Minden reggel, fogmosás előtt, beveszünk a szájunkba egy evőkanál világos étolajat (pl. napraforgó- vagy szezámolajat) és kb. tíz percig hagyjuk az olajat a szájüregben ide-oda folyni, amíg az fehéres színű nem lesz. Az olajat közben a fogak között is meg kell próbálni átnyomni. Ezután ki kell köpni az olajat. A száj- és fogápolás mellett többek között fejfájás vagy fogfájás esetén is alkalmazható az a módszer.

Az olajjal történő öblögetés jótékony hatásait illetően tudományos eredmények nem állnak rendelkezésre. Mindenesetre nem árthat, ha kipróbáljuk az olajjal való öblögetést, mivel a növényi olajok a táplálkozás természetes alkotórészei közé tartoznak. Sokan megesküsznek a módszer pozitív hatására.

Az olajjal történő öblögetés a fogmosással összekapcsolva bizonyíthatóan (laborvizsgálatok) csökkenti a kórokozókat a szájüregben. Többek között ezzel magyarázható az is, hogy azok, akik rendszeresen öblögetnek olajjal, kevésbé hajlamosak a megfázásos és egyéb betegségekre, illetve ez lehet a magyarázata annak is, hogy ezeknek az embereknek miért egészségesebb a fogínyük és miért van kevesebb lepedék a fogaikon.
| szájöblítés, olaj
2006-03-09 18:34:56
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop