Testsúly mutató (body mass index – BMI)

Mutatószám a testsúly meghatározásához és besorolásához.

testsúly mutató, Body Mass Index, BMI | Wellness ABC 2006 ;   InforMed | Kotsis, J.
A „megfelelő” testsúly megállapítása napjainkban sokkal inkább egyénre szabott, mint 20 évvel ezelőtt. Akkoriban az ún. „ideális súlyra” törekedtek. Ma már a BROCA-normál testsúlytól való eltérés is elfogadott. A könnyen kezelhetősége miatt gyakran használt értéknek azonban hátránya, hogy az alacsony emberek túl gyakran, a magasak ellenben túl ritkán lesznek túlsúlyosnak besorolva. A testsúly mutató (BMI) kiszámítása a következőképpen történik:

Testsúly kg osztva (testmagasság méterben x testmagasság méterben)

A számolási mód a pontosság érdekében kicsit bonyolult, számológépre vagy egy erre a célra szolgáló táblázatra van szükség.

Az ideális BMI érték korcsoportok szerint a következőképpen alakul:

Korcsoport

Ideális BMI érték

19-24 év

19-24

25-34 év

20-25

35-44 év

21-26

45-54 év

22-27

55-64 év

23-28

≥ 65 év

24-29

A táblázatból látható, hogy orvosi mérések szerint mikortól áll fenn túlsúly. 30 fölötti BMI érték esetében elhízásról beszélhetünk, 18 alatti érték esetében pedig a kóros lesoványodás veszélye áll fenn.

Mivel a túlsúly mennyisége mellett a fölösleges zsír lokalizálása is szerepet játszik az egészségi állapot megítélésében, ezért gyakran sor kerül a derék- és csípőbőség hányados, az ún. „WHR” (derék-csípő arány) mérésére is. Mivel a hasi zsírpárnák a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásában lényegesen fontosabb szerepet játszanak, mint a csípőn található zsírpárnák, ezért a hányadosból felbecsülhetjük a rizikót. Kezelés szükséges, amennyiben a has-csípő hányados férfiaknál > 1,0, a nőknél pedig >0,85.

A tudományos irodalomban a testsúly kiszámítására a testsúly mutatót (BMI) elismerik, bár ez az érték még nem mond semmit a testsúly eloszlásról (lásd fenn) és összetételéről (Bioelektromos impedancia analízis).

| testsúly mutató, body mass index, BMI
2006-03-09 18:37:49
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop