Testsúly mutató (body mass index – BMI)
Mutatószám a testsúly meghatározásához és besorolásához.
Testsúly kg osztva (testmagasság méterben x testmagasság méterben)
A számolási mód a pontosság érdekében kicsit bonyolult, számológépre vagy egy erre a célra szolgáló táblázatra van szükség.
Az ideális BMI érték korcsoportok szerint a következőképpen alakul:
Korcsoport | Ideális BMI érték |
19-24 év | 19-24 |
25-34 év | 20-25 |
35-44 év | 21-26 |
45-54 év | 22-27 |
55-64 év | 23-28 |
≥ 65 év | 24-29 |
A táblázatból látható, hogy orvosi mérések szerint mikortól áll fenn túlsúly. 30 fölötti BMI érték esetében elhízásról beszélhetünk, 18 alatti érték esetében pedig a kóros lesoványodás veszélye áll fenn.
Mivel a túlsúly mennyisége mellett a fölösleges zsír lokalizálása is szerepet játszik az egészségi állapot megítélésében, ezért gyakran sor kerül a derék- és csípőbőség hányados, az ún. „WHR” (derék-csípő arány) mérésére is. Mivel a hasi zsírpárnák a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásában lényegesen fontosabb szerepet játszanak, mint a csípőn található zsírpárnák, ezért a hányadosból felbecsülhetjük a rizikót. Kezelés szükséges, amennyiben a has-csípő hányados férfiaknál > 1,0, a nőknél pedig >0,85.
A tudományos irodalomban a testsúly kiszámítására a testsúly mutatót (BMI) elismerik, bár ez az érték még nem mond semmit a testsúly eloszlásról (lásd fenn) és összetételéről (Bioelektromos impedancia analízis).