Hagyományos módszerek tudományos bizonyítása – az akupunktúra, a gyömbér és a ginzeng

Három, a klasszikus kínai gyógyászatban már régen használt szer illetve eljárás klinikai vizsgálata során beigazolódott az akupunktúra, a gyömbér és a ginzeng hasznossága.

HKO, kínai orvoslás, akupunktúra, gyömbér, ginzeng, akupunktúra | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
A gyömbér csökkenti a kemoterápiát kísérő émelygést, az akupunktúra jobb a derékfájásra, mint a konvencionális kezelés, az ázsiai ginzeng pedig természetes gyulladáscsökkentő szer.

A gyömbér

Egy randomizált, kettős vak elrendezésű, placebo-kontrollált vizsgálatban a gyömbér 40 százalékkal csökkentette az émelygést. 644 rákbeteg kapott vagy placebót, vagy 500, 1000 vagy 1500 mg gyömbért gyógyszerek mellett.

A gyógyszerek (Zofran, Kytril, Navoban és Anzembet) hatásosak a hányás ellen, de az émelygést nem csökkentik, állapították meg a kutatók. Pedig a rákbetegek többet panaszkodnak az émelygésre, mint a hányásra. Az, hogy a gyömbér hogyan hat, még nem ismeretes, de valószínűleg a gyulladáscsökkentő hatása érvényesül közvetlenül a gyomorban. Kapható táplálék-kiegészítő formájában.

Az akupunktúra

Egy 638 résztvevő bevonásával készült vizsgálat során megállapították, hogy a kezelésben részesülők fájdalma sokkal jobban enyhült, mint azoké, akik a szokásos kezelést kapták. További előnye, hogy a gyógyszerrel ellentétben nincsenek mellékhatásai.

Az ázsiai ginzeng

A ginzenget évezredek óta használja az ázsiai gyógyászat, bár sok tanulmány készült róla, a pontos hatásmechanizmusa ismeretlen. A Hong Kong-i egyetem kutatói emberi immunsejteket kezeltek kilencféle ginzengkivonattal, és ezek közül 7 gátolta a gyulladáskeltő CXCL-10 gén expresszióját.

Health.com
| HKO, kínai orvoslás, akupunktúra, gyömbér, ginzeng
2009-05-21 08:38:34
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop